500 g hladkej múky, 250 ml smotany na šľahanie, 250 g práškového cukru, 4 vajcia, 1 balíček kypriaceho prášku, 1 chemicky neošetrený citrón, štipka soli, tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu Plnka: 6 hrušiek, 6 jabĺk, 200 g lieskových orieškov, 200 g vlašských orechov, 125 g masla, 250 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukruv, 4 PL mlieka
Jablkovo-hruškový koláč s orechmi - príprava
Vo väčšej miske zmiešame šľahačkovú smotanu, 250 g prášk. cukru, celé vajcia a nastrúhanú citrónovú kôru.
Pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom a štipkou soli a vypracujeme hladké cesto.
Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a vložíme do horúcej rúry.
Pečieme asi 10 minút, potom vyberieme.
Lieskové oriešky nasypeme na suchý plech, vložíme
do horúcej rúry a niekoľko minút ich opekáme
do svetlohneda.
Ešte teplé ich nasypeme do utierky, odstránime šupku a necháme vychladnúť.
Spolu s vlašskými orechmi ich nasekáme nahrubo.
Vo väčšej panvici rozpustíme maslo.
Pridáme 250 g práškového cukru, vanilínový cukor a na miernom ohni všetko roztopíme.
Do vzniknutej zmesi opatrne vlejeme mlieko a pridáme posekané lieskové a vlašské orechy.
Jablká a hrušky olúpeme, prekrojíme napoly a odstránime jadrovníky.
Na predpečené cesto poukladáme polovičky jabĺk a hrušiek plochou stranou dolu.
Na ovocie rovnomerne vylejeme skaramelizovanú orechovú zmes.
Vložíme do rúry a pri rovnakej teplote dopekáme
20 až 30 minút.
Krájame až po úplnom vychladnutí.
Podávame so šľahačkou ochutenou škoricou alebo s vanilkovou zmrzlinou