Najlepšie recepty

Tí, ktorým varenie a pečenie robí radosť si na najrecepty.sk nájdu to svoje. Pridávajte svoje najobľúbenejšie recepty, komentujte ich, hodnoťte a ukladajte si tie, čo sa vám najviac pozdávajú. Stačí ak sa zaregistrujete a budete ich mať vždy poruke. Navyše tu nájdete možnosti si zasúťažiť o zaujímavé produkty. Zapojte sa a vyhrajte s najrecepty.sk!


Jablkovo-hruškový koláč s orechmi
500 g hladkej múky, 250 ml smotany na šľahanie, 250 g práškového cukru, 4 vajcia, 1 balíček kypriaceho prášku, 1 chemicky neošetrený citrón, štipka soli, tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu Plnka: 6 hrušiek, 6 jabĺk, 200 g lieskových orieškov, 200 g vlašských orechov, 125 g masla, 250 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukruv, 4 PL mlieka

Jablkovo-hruškový koláč s orechmi - príprava

    Vo väčšej miske zmiešame šľahačkovú smotanu, 250 g prášk. cukru, celé vajcia a nastrúhanú citrónovú kôru.
    Pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom a štipkou soli a vypracujeme hladké cesto.
    Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a vložíme do horúcej rúry.
    Pečieme asi 10 minút, potom vyberieme.
    Lieskové oriešky nasypeme na suchý plech, vložíme
    do horúcej rúry a niekoľko minút ich opekáme
    do svetlohneda.
    Ešte teplé ich nasypeme do utierky, odstránime šupku a necháme vychladnúť.
    Spolu s vlašskými orechmi ich nasekáme nahrubo.
    Vo väčšej panvici rozpustíme maslo.
    Pridáme 250 g práškového cukru, vanilínový cukor a na miernom ohni všetko roztopíme.
    Do vzniknutej zmesi opatrne vlejeme mlieko a pridáme posekané lieskové a vlašské orechy.
    Jablká a hrušky olúpeme, prekrojíme napoly a odstránime jadrovníky.
    Na predpečené cesto poukladáme polovičky jabĺk a hrušiek plochou stranou dolu.
    Na ovocie rovnomerne vylejeme skaramelizovanú orechovú zmes.
    Vložíme do rúry a pri rovnakej teplote dopekáme
    20 až 30 minút.
    Krájame až po úplnom vychladnutí.
    Podávame so šľahačkou ochutenou škoricou alebo s vanilkovou zmrzlinou
Top