Najlepšie recepty

Tí, ktorým varenie a pečenie robí radosť si na najrecepty.sk nájdu to svoje. Pridávajte svoje najobľúbenejšie recepty, komentujte ich, hodnoťte a ukladajte si tie, čo sa vám najviac pozdávajú. Stačí ak sa zaregistrujete a budete ich mať vždy poruke. Navyše tu nájdete možnosti si zasúťažiť o zaujímavé produkty. Zapojte sa a vyhrajte s najrecepty.sk!


Hruškový koláč
Cesto: 100 g masla, 200 g múky, 40 g soli, štipku soli, 1 žĺtok, 2 lyžice rumu alebo jablčného muštu Plnka: 2 jablká, 6 zrelých hrušiek, 1 citrón, 5 lyžíc hruškovej šťavy z kompótu na hrot noža štipku škorice a mletých klinčekov, 25 g posekaných pistácií, tuk na vymastenie tortovej formy

Hruškový koláč - príprava

    Do misy dáme maslo, múku, cukor, soľ, žĺtok, rum alebo jablčný mušt.
    Krátko premiešame a potom spracujeme s pomocou ručného šľahača.
    Pomúčime si ruky a cesto miesime, kým sa nezačne lesknúť. Potom z neho sformujeme guľu, zabalíme a na 1/2 hodiny uložíme do chladničky.
    Medzitým ošúpeme jablká a 2 hrušky, pokrájame na štvrtinky, odstránime jadrovníky a pokrájame na kúsky.
    Z citróna vytlačíme šťavu.
    Do hrnca dáme jablká, pokrájané hrušky s hruškovým sirupom, škoricou, klinčekmi a citrónovou šťavou.
    Hrniec prikryjeme a pri nízkej teplote všetko pomaly dusíme, kým ovocie nezmäkne.
    Potom ho odkryté varíme ešte asi 15 minút.
    Odstavíme a ovocnú kašu necháme vychladnúť.
    Rúru predhrejeme na 180 °C.
    Otváraciu tortovú formu potrieme tukom.
    Cesto rozvaľkáme na placku vo veľkosti dna a vložíme
    do formy.
    Okraje vytiahneme do výšky asi 3 cm.
    Cesto potrieme ovocnou kašou a v rúre pečieme asi 20 minút.
    Medzitým ošúpeme zvyšné hrušky, pokrájame na štvrtinky, zbavíme jadrovníkov a pokrájame na plátky, ktoré úhľadne rozložíme na predpečený koláč.
    Posypeme pistáciami, koláč vrátime do rúry a pečieme ďalších 15 minút.
Top