Najlepšie recepty
Tí, ktorým varenie a pečenie robí radosť si na najrecepty.sk nájdu to svoje. Pridávajte svoje najobľúbenejšie recepty, komentujte ich, hodnoťte a ukladajte si tie, čo sa vám najviac pozdávajú. Stačí ak sa zaregistrujete a budete ich mať vždy poruke. Navyše tu nájdete možnosti si zasúťažiť o zaujímavé produkty. Zapojte sa a vyhrajte s najrecepty.sk!
Hruškový koláč
Kategória:
Cesto:
100 g masla,
200 g múky,
40 g soli, štipku soli,
1 žĺtok,
2 lyžice rumu alebo jablčného muštu
Plnka:
2 jablká, 6 zrelých hrušiek,
1 citrón,
5 lyžíc hruškovej šťavy z kompótu na hrot noža štipku škorice a mletých klinčekov,
25 g posekaných pistácií,
tuk na vymastenie tortovej formy
Hruškový koláč - príprava
Do misy dáme maslo, múku, cukor, soľ, žĺtok, rum alebo jablčný mušt.
Krátko premiešame a potom spracujeme s pomocou ručného šľahača.
Pomúčime si ruky a cesto miesime, kým sa nezačne lesknúť. Potom z neho sformujeme guľu, zabalíme a na 1/2 hodiny uložíme do chladničky.
Medzitým ošúpeme jablká a 2 hrušky, pokrájame na štvrtinky, odstránime jadrovníky a pokrájame na kúsky.
Z citróna vytlačíme šťavu.
Do hrnca dáme jablká, pokrájané hrušky s hruškovým sirupom, škoricou, klinčekmi a citrónovou šťavou.
Hrniec prikryjeme a pri nízkej teplote všetko pomaly dusíme, kým ovocie nezmäkne.
Potom ho odkryté varíme ešte asi 15 minút.
Odstavíme a ovocnú kašu necháme vychladnúť.
Rúru predhrejeme na 180 °C.
Otváraciu tortovú formu potrieme tukom.
Cesto rozvaľkáme na placku vo veľkosti dna a vložíme
do formy.
Okraje vytiahneme do výšky asi 3 cm.
Cesto potrieme ovocnou kašou a v rúre pečieme asi 20 minút.
Medzitým ošúpeme zvyšné hrušky, pokrájame na štvrtinky, zbavíme jadrovníkov a pokrájame na plátky, ktoré úhľadne rozložíme na predpečený koláč.
Posypeme pistáciami, koláč vrátime do rúry a pečieme ďalších 15 minút.
Hruškový koláč - príprava
Krátko premiešame a potom spracujeme s pomocou ručného šľahača.
Pomúčime si ruky a cesto miesime, kým sa nezačne lesknúť. Potom z neho sformujeme guľu, zabalíme a na 1/2 hodiny uložíme do chladničky.
Medzitým ošúpeme jablká a 2 hrušky, pokrájame na štvrtinky, odstránime jadrovníky a pokrájame na kúsky.
Z citróna vytlačíme šťavu.
Do hrnca dáme jablká, pokrájané hrušky s hruškovým sirupom, škoricou, klinčekmi a citrónovou šťavou.
Hrniec prikryjeme a pri nízkej teplote všetko pomaly dusíme, kým ovocie nezmäkne.
Potom ho odkryté varíme ešte asi 15 minút.
Odstavíme a ovocnú kašu necháme vychladnúť.
Rúru predhrejeme na 180 °C.
Otváraciu tortovú formu potrieme tukom.
Cesto rozvaľkáme na placku vo veľkosti dna a vložíme
do formy.
Okraje vytiahneme do výšky asi 3 cm.
Cesto potrieme ovocnou kašou a v rúre pečieme asi 20 minút.
Medzitým ošúpeme zvyšné hrušky, pokrájame na štvrtinky, zbavíme jadrovníkov a pokrájame na plátky, ktoré úhľadne rozložíme na predpečený koláč.
Posypeme pistáciami, koláč vrátime do rúry a pečieme ďalších 15 minút.