Jablká medzi cestom
350 g polohrubej múky, 80 g masla, 40 g práškového cukru, 3 vrecúška vanilkového cukru, 1/2 vrecúška kypriaceho prášku, citrónovú kôru, 1 dl mlieka, škorica, 1 vajce do cesta, 1 vajce na potretie, 1 kg ošúpaných a nahrubo postrúhaných jabĺk, piškótovú strúhanku (nastrúhané detské piškóty).

Jablká medzi cestom - príprava

    Z múky, masla, cukru, vanilkového cukru, kypriaceho prášku, citrónovej kôry, mlieka a vajca vymiesime na doske hladké cesto. Keď sa lepí, pridáme múku.
    Cesto rozdelíme na 2 polovice, každú rozvaľkáme na hrúbku 3 mm. Rozvaľkané cesto položíme, pomocou valčeka, na suchý plech. Navrstvíme jablká (aj so šťavou), posypeme 2 baleniami vanilkového cukru, škoricou a piškótovou strúhankou.
    Položíme druhé cesto, zatlačíme okraje, navrchu natrieme rozšľahaným vajcom, popicháme vidličkou.
    Pečieme pri 180 stupňoch Celzia asi 15 minút, kým nie je povrch zlatistý.
    Upečený koláč necháme vychladnúť a asi dve hodiny odstáť, aby cesto od jabĺk navlhlo.
    Ešte lepší je na druhý deň.
Top