Naše babičky uznávali ocot ako liek.
Prečo nie, keď jeho liečivé tajomstvo poznali starí Babylončania, používali ho na čistenie a hojenie rán, zmierňovanie opuchov a zažívacích ťažkostí.
Telo veľmi dobre prijíma ocot.
Podporuje tráviace enzýmy a baktérie, zlepšuje stráviteľnosť surovej aj varenej potravy, obmedzuje kvasné a hnilobné pochody v črevách.
V súčasnosti odporúčajú odborníci jablčný ocot na kuchynské použitie, liečbu aj kozmetiku.
Liečivý ocot sa dá pripraviť aj z iného ovocia, zo zeleniny a byliniek.
Ocot na liečenie sa pripravuje z hroznového alebo ovocného vína, ktoré sa zmieša s prevarenou vodou a octovými kvasinkami a na teplom mieste sa nechá vykvasiť.
Tento základ sa pridáva k vínu.
Bylinky, ovocie alebo zelenina sa rozmixujú s trochou vína a prilejú do nádoby.
Asi po týždni sa vytvorí liečivý ocot.
Vydrží v chladničke 3 mesiace.
Na kloktanie sa dávajú na pohár 2 lyžice octu, do kúpeľa 250 ml.
Využíva sa na inhalovanie pri dýchacích problémoch, zábaly lýtok z jablčného octu znížia horúčku.
Používajú sa aj zábaly pri liečbe kožných ekzémov.