Najlepšie recepty

Tí, ktorým varenie a pečenie robí radosť si na najrecepty.sk nájdu to svoje. Pridávajte svoje najobľúbenejšie recepty, komentujte ich, hodnoťte a ukladajte si tie, čo sa vám najviac pozdávajú. Stačí ak sa zaregistrujete a budete ich mať vždy poruke. Navyše tu nájdete možnosti si zasúťažiť o zaujímavé produkty. Zapojte sa a vyhrajte s najrecepty.sk!


Valentínska karamelová torta
CESTO: 7 vajec, 7 lyžíc kryštálového cukru, 5 lyžíc polohrubej múky, 2 lyžice kakaa, 1/4 lyžičky kypriaceho prášku, 2 lyžice oleja KRÉM: 300 g kryštálového cukru, 1 l mlieka, 1 Zlatý klas, 7 lyžíc polohrubej múky, 150 g masla KARAMELOVÁ ŠĽAHAČKA: 500 ml smotany na šľahanie, 2 lyžice kryštálového cukru NA OZDOBU: čerstvé jahody, postrúhaná čokoláda

Valentínska karamelová torta - príprava

    Bielky s cukrom dotuha vyšľaháme, po jednom pridáme žĺtky a šľaháme 5 – 10 minút do hustej peny. Po častiach primiešame múku, preosiate kakao, kypriaci prášok a olej. Cesto prelejeme do silikónovej formy tvaru srdca (objem 2 l) a vo vyhriatej rúre upečieme.
    Cukor necháme v hrnci skaramelizovať do svetlohneda a zalejeme ho polovicou mlieka. Karamel necháme rozvariť, potom primiešame vo zvyšnom mlieku rozhabarkovanú múku so Zlatým klasom. Varíme 2-3 minúty na hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť. K vlažnej kaši prišľaháme maslo.
    Upečený vychladnutý korpus pozdĺžne rozrežeme, naplníme karamelovým krémom a opäť "zlepíme“. Krémom natrieme aj celý povrch (i boky) torty.
    Na boky torty nanesieme postrúhanú čokoládu, vrch ozdobíme jahodami a karamelovou šľahačkou. Pripravíme ju z 2 lyžíc cukru, ktoré necháme skaramelizovať, zalejeme 2-3 lyžicami vody a rozvaríme na hustú kašu. Smotanu vyšľaháme, pridáme k nej 1-2 lyžice vychladnutej karamelovej kaše a došľaháme.
Top