500 g polohrubej muky, 1/2 lyžičky soli, 125 g hery (rozpustíme), 100 g práškového cukru, 30 g droždia, 3 žĺtky, 1/2 vanilkového cukru, 1 lyžice rumu, asi 2 dl vlažného mlieka,
slivkový lekvár,
100 g maku, 1 lyžice medu, 2 lyžice cukru, 1 vanilkový cukor,
3 tvarohy (1 z papiera tuhší, 2 z kelímu), 2 vajce, 100 g práškového cukru, rum
DOMAŽLICKÝ KOLÁČ - príprava
S kváskom urobíme cesto a necháme asi hodinu kysnúť.
Medzi tým si pripravíme náplne.
Z papiera na pečenie vystihneme 5 kruhov o priemere 25 cm(obkreslíme tanier).
Papiere potrieme tukom.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 bochníkov o hmotnosti
asi 180 g.
Z každého vytvarujeme na pripravený papier koláč, jeho okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a potom natrieme celý koláč najskôr tvarohovou náplňou.
Potom tvoríme z maku a lekváru rôzne vzory podľa nálady:). Posypeme posýpkou (polohr. muka, maslo, cukor)
Pečieme každý koláč 15 - 20 min.
Maková plnka: mak zvaríme s mliekom, medom a cukrom
Lekvárová plnka: slivkobý lekvár ochutíme rumom a škoricou, môžeme prisladiť
Tvarohová plnka: Tvaroh zmiešame s cukrom, žĺtky a rumom a vmiešame sneh z bielkov.
Tvaroh nesmie byť moc hustý.