Jablkový koláč s vlašskými orechmi
200 g múky, 200 g masla, 75 g práškového cukru, vanilkový cukor, 100 g mletých orechov, 50 celých orechov. Na plnku: 1 kg jabĺk, 100 g masla, postrúhanú kôru z polovice citróna, 50 g hrozienok, 0,2 dl rumu, 50 g celých orechov.

Jablkový koláč s vlašskými orechmi - príprava

    Z múky, masla, orechov, cukru a vanilkového cukru vymiesime cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme na 2 hodiny do chladničky.
    Polovicu cesta vyvaľkáme a položíme do vymastenej tortovej formy s priemerom 28 cm. Pečieme 10 minút v predhriatej rúre.
    Jablká olúpeme, rozštvrtíme a štvrtinu z nich pokrájame na plátky.
    Polovicu masla roztopíme, pridáme citrónovú kôru, rozštvrtené jablká, hrozienka a spolu dusíme 7 minút. Roztopíme zvyšné maslo, necháme ho krátko speniť, pridáme rum, vychladenú jablkovú masu a plátky jabĺk.
    Plnku dáme na predpečené cesto. Druhú polovicu cesta rozvaľkáme, pokrájame na asi 1,5 cm široké pásy, ktoré poukladáme krížom na plnku.
    Na vrch dáme polovicu orechov a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia asi 25 minút.
    Hotový koláč posypeme práškovým cukrom.
Top