400 g kurčaťa. Žemľové knedličky:
1 l vývaru môže byť aj z kocky, 40 g žemle,
100 g očisteného karfiolu, 30 g masla,
20 g udusených šampiňónov, 1 vajce,
100 g koreňovej zeleniny, 1 dl mlieka,
50 g masla, mletý muškátový kvet,
60 g hladkej múky, strúhanka,
mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať,
smotana, soľ
Ragú polievka - príprava
Do vriaceho vývaru vložíme očistené a umyté kurča, očistenú zeleninu, osolíme a uvaríme do mäkka.
Uvarené mäso a zeleninu vyberieme z vývaru.
Vývar zahustíme zápražkou pripravenou z masla a hladkej múky, okoreníme mletým čiernym korením a varíme na miernom ohni asi 45 minút.
Osobitne v osolenej vode uvaríme karfiol rozobratý na ružičky.
Do zahusteného vývaru pred dovarením pridáme vývar
z karfiolu a smotanu, podľa chuti dosolíme a precedíme cez husté sitko.
Do precedenej polievky vložíme vykostené mäso z kurčaťa pokrájané na malé kocky, uvarenú mrkvičku pokrájanú na malé kocky, udusené šampiňóny a osobitne uvarené malé žemľové knedličky.
Tesne pred podávaním pridáme nadrobno nakrájanú zelenú petržlenovú vňať.
Žemľové knedličky: si pripravíme zo žemle nakrájanej na malé kocky a trochu zvlhčenej mliekom, pridáme maslo vyšľahané so žĺtkom, z bielka ušľahaný tuhý sneh, nadrobno posekanú zelenú petržlenovú vňať, mletý muškátový kvet a soľ.
Všetko dobre premiešame a podľa potreby zahustíme trochou strúhanky.
Z takto pripravenej hmoty formujeme rukou malé knedličky, ktoré uvaríme v mierne osolenej vode.