Ukrajinský boršč
Kategória: 
250 g predného hovädzieho mäsa, 100 g bravčového pliecka, 200 g hovädzích kostí, 200 g koreňovej zeleniny - zeler, karotka, petržlen, 250 g hlávkovej kapusty, 100 g očistených zemiakov, 150 g očistenej cvikly, 40 g rajčiakového pretlaku, 40 g masti, 20 g hladkej múky, strúčik cesnaku, 40 g očistenej cibule, 1 dl hustej kyslej smotany, celé čierne a nové korenie, bobkový list, soľ, ocot, 1,5 l vody

Ukrajinský boršč - príprava

    Mäso a kosti dôkladne poumývame, zalejeme studenou vodou, osolíme a varíme pomalým varom asi hodinu a pol.
    Mäkké mäso vyberieme z vývaru - bravčové mäso vyberieme skôr ako hovädzie a pokrájame ho na tenšie rezance.
    Vývar precedíme cez sitko.
    Očistenú koreňovú zeleninu pokrájame na hrubšie rezance.
    Na polovičnej dávke masti opražíme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme pokrájanú zeleninu, krátko opražíme, zaprášime múkou, opražíme, zalejeme menším množstvom vlažného vývaru a dobre premiešame.
    Opraženú zeleninu vložíme do vriaceho vývaru, pridáme hlávkovú kapustu pokrájanú na hrubšie rezance, zemiaky pokrájané na malé kocky, všetky koreniny a uvaríme do mäkka.
    Na zvyšku masti udusíme cviklu pokrájanú na hrubšie rezance spolu s rajčiakovým pretlakom a octom.
    Krátko pred dovarením pridáme pokrájané mäso, udusenú cviklu a cesnak rozotrený so soľou.
    Hotovú polievku podľa chuti dosolíme a ochutíme octom. Smotanu dávame na stôl v osobitnej nádobke.
Top