Veľhory
6 vajec, 150 g hladkej múky, 250 ml vody, 125 g masti alebo stuženého tuku, soľ, čokoládová poleva. Plnka: 300 g kryštálového cukru, 150 ml vody, 500 ml mlieka, 2 Zlaté klasy, 2 žĺtky, 250 g Hery

Veľhory - príprava

    Tuk dáme do vlažnej vody, pridáme štipku soli a varíme, kým sa nerozpustí. Do vriaceho postupne pridávame múku a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Do vlažnej masy po jednom vmiešame vajcia, vyšľaháme, cesto rozdelíme na polovicu a na vymastenom plechu pečieme v horúcej rúre 10 minút(cesto sa zvlní). Pripravíme plnku: Cukor skaramelizujeme, zalejeme vodou a rozmiešame. Prilejeme mlieko so Zlatým klasom a žĺtkami a uvaríme hustú kašu. Do vychladnutej zapracujeme Heru. Plnku natrieme na jeden plát a zakryjeme do druhým tak, aby "veľhory" boli navrchu. Celý koláč pokvapkáme čokoládovou polevou a dáme do chladničky stuhnúť.
Top