100 g malých baby mrkvičiek, 50 g zeleného hrášku, 30 g karfiolu, 20 g ružičkového kelu, 30 g kalerábu, 2 PL masla, 750 ml zeleninového vývaru, petržlenovú vňať, pažítku, soľ. Cesto na halušky: 2 vajcia , posekanú petržlenovú vňať, pažítku, 1 PL oleja, 100 g detskej krupice, soľ, mleté biele korenie
Jarná polievka s krupicovými haluškami - príprava
Karfiol rozoberieme na ružičky.
Kaleráb očistíme a pokrájame na kocky.
Mrkvu očistíme, časť pokrájame na kolieska, časť ponecháme v celku.
Zeleninku opečieme na masle. Posolíme ju, zalejeme vývarom a uvedieme do varu.
Teplotu znížime, polievku prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni pomaly varíme, kým zelenina úplne nezmäkne. Kým polievku odstavíme, pridáme do nej halušky a necháme ich v nej 7 – 9 minút povariť.
Hotovú polievku dozdobíme lístkami petržlenovej vňate, nadrobno pokrájanou pažítkou a podľa chuti posolíme.
Krupicové halušky: Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
Žĺtky vymiešame s olejom. Pridáme pokrájanú petržlenovú vňať s pažítkou, soľ, mleté biele korenie, detskú krupicu a sneh vyšľahaný z bielkov.
Z cesta pomocou kávovej lyžičky formujeme halušky, ktoré hneď dávame do polievky.