2 lyžice mlieka, 250 g hladkej múky, 15 g droždia, 2 lyžice oleja, 1000 ml vody, pol čajovej lyžičky soli, 1 čajová lyžička cukru.
Kysnuté cesto - príprava
Do hrnčeka s vlažným mliekom rozmrvíme droždie, pridáme cukor a v teple necháme vzísť kvások (asi 15 minút). Namiesto mlieka môžeme použiť aj vodu.
Do misy preosejeme múku (dôležitá je jej kvalita), osolíme ju, pridáme kvások, vodu a olej.
Varechou vypracujeme vláčne nelepivé cesto.
Vodou radšej šetríme.
Vypracované cesto dáme na pomúčenú dosku a ručne ho ešte premiesime, aby bolo hladké. Ak sa lepí, pridáme trochu múky.
Potom cesto vložíme späť do misy, zľahka ho posypeme múkou, aby neobschlo a prikryté utierkou ho necháme v teple kysnúť dovtedy, kým nezdvojnásobí svoj objem (cca 2 hodiny). Vykysnuté cesto tvarujeme ručne alebo valčekom do potrebnej formy a hrúbky.