Kysnuté cesto
Kategória: 
2 lyžice mlieka, 250 g hladkej múky, 15 g droždia, 2 lyžice oleja, 1000 ml vody, pol čajovej lyžičky soli, 1 čajová lyžička cukru.

Kysnuté cesto - príprava

    Do hrnčeka s vlažným mliekom rozmrvíme droždie, pridáme cukor a v teple necháme vzísť kvások (asi 15 minút). Namiesto mlieka môžeme použiť aj vodu.
    Do misy preosejeme múku (dôležitá je jej kvalita), osolíme ju, pridáme kvások, vodu a olej.
    Varechou vypracujeme vláčne nelepivé cesto.
    Vodou radšej šetríme.
    Vypracované cesto dáme na pomúčenú dosku a ručne ho ešte premiesime, aby bolo hladké. Ak sa lepí, pridáme trochu múky.
    Potom cesto vložíme späť do misy, zľahka ho posypeme múkou, aby neobschlo a prikryté utierkou ho necháme v teple kysnúť dovtedy, kým nezdvojnásobí svoj objem (cca 2 hodiny). Vykysnuté cesto tvarujeme ručne alebo valčekom do potrebnej formy a hrúbky.
Top