Boršč
Kategória: 
2 veľké cibule, 2 veľké mrkvy , 1 petržlen , 1 menší kaleráb , 5 zemiakov , 1 paradajkový pretlak , 2 celé strúčiky cesnaku , 1 hlávku kapusty , 1/2 hlávky kelu , 1 červenú repu , 300 g hovädzieho mäsa , 300 g bravčového mäsa , 1,2 – 1,5 l vývaru , soľ , celú rascu , vegetu , mleté čierne korenie , 1 – 2 ČL octu , kyslú smotanu na ozdobenie

Boršč - príprava

    Olúpané cibule posekáme nadrobno.
    Nahrubo nastrúhame mrkvu, petržlen a kaleráb.
    Kapustu s kelom pokrájame na rezance.
    V miske zeleninu spolu zmiešame, posolíme, posypeme celou rascou a necháme 15 minút odstáť.
    Potom ju preložíme do väčšieho hrnca, prilejeme liter vývaru, pridáme nakrájanú červenú repu, celé strúčiky cesnaku, paradajkový pretlak a na miernom ohni pomaly varíme.
    Očistené zemiaky pokrájame na kocky a po 30 minútach varenia pridáme do hrnca.
    Podľa potreby prilievame zvyšný vývar a spolu varíme do zmäknutia.
    Hovädzie a bravčové mäso nakrájame na menšie kúsky.
    Do posolenej vody dáme variť najskôr hovädzie mäso.
    Asi v polovici varenia pridáme nakrájané bravčové mäso
    a varíme do zmäknutia.
    Uvarenú zeleninu ochutíme vegetou, mletým čiernym korením, pridáme kúsky uvareného mäsa a spolu krátko povaríme.
    Na záver môžeme podľa potreby ochutiť octom a jednotlivé porcie ozdobiť kyslou smotanou.
Top