Vianočka s mandľami a hrozienkami
750 g polohrubej múky, 100 g cukru, 150 g tuku, 4 žĺtky, 50 g droždia, 100 g mandlí, 100 g hrozienok, 3/8 l mlieka, 5 g soli, vanilínový cukor, 1 vajce, tuk na plech

Vianočka s mandľami a hrozienkami - príprava

    Z trošky cukru, mlieka, 2 lyžíc múky a droždia si pripravíme kvások.
    Vo vlažnom mlieku rozpustíme soľ, cukor, vanilínový cukor, tuk a nakoniec do neho zamiešame žĺtky.
    Pripravenú zmes nalejeme do misy na preosiatu múku
    a pridáme kvások.
    Varechou suroviny zmiešame.
    Cesto miešame dovtedy, kým sa nelepí na varechu.
    Preložíme na pomúčenú dosku a ešte vypracujeme rukami. Cesto musí byť tuhšie a nesmie sa chytať rúk ani podložky. Takto pripravené cesto necháme asi 3 hodiny kysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 častí, z ktorých vytvarujeme rovnaké pásy.
    Spodnú časť vianočky pletieme zo 4 prameňov, preložíme na vymastený plech (vyložíme papierom, aby sa cesto neprilepovalo – bude vysoké).
    Chrbtom ruky s vystretými prstami urobíme do stredu copu ryhu, do ktorej nasypeme časť sparených mandlí a hrozienok. Do nej dáme ďalší cop upletený z 3 prameňov.
    Znovu urobíme chrbtom rúk ryhu a nasypeme mandle a hrozienka.
    Posledný diel cesta rozdelíme na polovičku a vytvarujeme 2 tenšie pramene, ktoré stočíme.
    Mandľami a hrozienkami nakoniec môžeme posypať aj vrch vianočky.
    Aby sa vianočka počas pečenie nerozpadla, prepichneme ju špajľou asi na 3-4 miestach po dĺžke.
    Upletenú vianočku necháme ešte na plechu asi ¾ hodinu odpočinúť.
    Nakoniec ju potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 1 a ½ hod.
    Po úvodnom 10 min. zapečení pri 220°C znížime teplotu na 180°C.
    Pred koncom pečenia môžeme vianočku zakryť papierom na pečenie alebo alobalom.
Top