Pečená kačka (alebo hus)
Ľahký
Fairly expensive
Príprava
Varenie
Hotové za 2h
Kategória: 

Kačicu alebo hus ktorá má aspoň 2300g a viac.

Ingrediencie

Pre 4 Osoba(y)

Suroviny

  • 1 ks kačka
  • 1 ks jabĺčko
  • soľ
  • rasca
  • 1 PL medu

Pečená kačka (alebo hus) - príprava

    Kačku dobre umyjeme, dočistíme od zvyškov pierok. Nasolíme a porascujeme. Soli sa nemusíme báť, dobre ju celú rukou ponatierame aj z vnútra. Očistíme si celé jabĺčko dajte ho do vnútra kačky. Môžeme ju nechať odstáť 2 - 3 hodinky. Kačku dáme do pekáča používam kovový, kto má hlinený, či sklenú misu tak super. Ja ju dávam na mriežky, takže tuk mi steká pod ňu. Vložte do rúry a pečte cca 2-3 hodiny pri 160 - 180°C. Zhruba po 1 1/2 hod ju pozriem, polejem, ponapichujem miesta odkiaľ sa má vytopiť tuk. Po cca 2 hod skúste vidličkou, či je mäsko mäkké. Koža môže byť ešte stále svetlá, ale mäsko by už malo byť hotové. Odlejte z pekáča prebytočný tuk. Otočte kačicu prsiami dole a potrite ju prichystaným medom rozpusteným v teplej vode. Zvýšte teplotu na 200 °C a pečte v odokrytom pekáči 10 minút. Potom kačicu opäť pretočte, natrite medovou vodou a pečte na rovnakej teplote ešte 10-15 minút, pokým nemá koža želanú zlatohnedú farbu. Podávam ju s knedlou a karamelizovanou kyslou kapustou. Fantázia :-)
Top