Revúcke guľky
Kategória: 
30 - 40 Dg údeného mäsa bez kostí, 2./ Očistené zemiaky,žemľa, bravčová masť, jedno vajce, soľ,čierne korenie, trošku majoránky, cesnak,hladká múka

Revúcke guľky - príprava

    Zemiaky nastrúhať na stredne hrubom strúhadle, vyžmýkať ich tak, aby vyžmýkaná masa bola v pomere dvojnásobok ku pomletému mäsu.
    Na kocky pokrájanú žemľu upražiť na troche masti, pridať jedno vajce, soľ podľa chuti, čierne korenie, trošku majoránky, cesnak podľa chuti (radšej viacej ako menej). Toto všetko spolu premiešať aj s úpomletým údeným mäsom. Urobiť guľky veľké asi ako 1 vajce.
    Tieto guľky potom vyváľať v hladkej múke.
    Dáme zovrieť slanú vodu, keď voda vrie, vkladáme do nej guľky. Keď vyplávajú na povrch, vyberáme ich.
    Guľky takto pripravené sa jedia samostatne.

    Alebo: Z vody, ktorá ostala sa pripraví "kyseľ": pridá sa bobkový list, zahustí kyslou smotanou (v kyslej smotane múka).
    Do tohto kyseľa vkladáme guľky.

    Môžeme pripraviť: na masti upražiť cibuľku a tým popolievať pripravené guľky.
Top