Bratislavské rožky
500 g polohrubej múky, 250 g margarínu alebo masla, 50 g práškového cukru, 30 g droždia, 150 ml mlieka, štipku soli, 1 vajce Plnka: 500 g pomletého maku, 350 g práškového cukru, 50 g hrozienok, 1 balíček vanilínového cukru

Bratislavské rožky - príprava

    Maslo rozmrvíme do preosiatej múky a v strede urobíme jamku.
    Z droždia, cukru a vlažného mlieka urobíme kvások, vylejeme do múky, pridáme štipku soli a vypracujeme tuhšie cesto. Vypracované cesto necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.
    Medzitým si pripravíme makovú plnku.
    Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme vopred namočené hrozienka, vanilínový cukor, mak a všetky suroviny spolu dobre premiešame.
    Vykysnuté cesto preložíme na dosku a rozdelíme na 40 rovnakých kúskov, ktoré rozvaľkáme a naplníme makovou plnkou.
    Zvinieme ich do rožtekov a poukladáme na plech.
    Spoj cesta položiť tak aby bol na spodnej strane rožteka. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme do zlatohneda.
Top