CESTO: 150 g zmäknutého masla ,
80 g práškového cukru ,
1 vajce ,
200 g hladkej múky ,
1 lyžica hrozienok ,
štipka soli ,
tuk a hrubá múka na vymastenie a vysypanie formy ,
strukoviny na zaťaženie cesta(hrach alebo fazuľa)
PLNKA: 3 vajcia ,
150 g práškového cukru ,
šťava a kôra z dvoch citrónov ,
150 g roztopeného masla
Citrónový koláč - príprava
Cesto: Maslo vymiešame s cukrom dopenista, pridáme vajce a preosiatu múku a vypracujeme cesto.
Do vymiešaného cesta pridáme umyté odkvapkané hrozienka. Cesto odložíme na niekoľko hodín do chladničky.
Cesto natenko vyvaľkáme a vyložíme ním vymastenú a vysypanú okrúhlu formu tak, aby vznikol 3-4 cm vysoký okraj.
Formu s cestom opäť odložíme na pár minút do chladničky.
Z pergamenového papiera vystrihneme kruh veľkosti formy, položíme ho na cesto a nasypeme naň strukoviny (aby sa na ceste pri pečení netvorili bubliny).
Koláč vložíme do horúcej rúry a pečieme asi 15 minút, potom formu vyberieme, odstránime papier a strukoviny.
Plnka: Vajcia a cukor vymiešame dopenista, pridáme postrúhanú citrónovú kôru a šťavu. Opatrne prilejeme roztopené maslo a vypracujeme hladký krém.
Krém navrstvíme na cesto.
Koláč vložíme späť do rúry a pečieme ešte asi 35 minút. Podávame vlažný.