ŠPENÁT
Kategória: 
špenát

ŠPENÁT - príprava

    Betakarotén a vitamín E zachytávajú voľné radikály.
    Kalium znižuje krvný tlak a magnézium pôsobí proti svalovým kŕčom.
    Môže ochrániť pred degeneráciou zraku.
    Je užitočným zdrojom železa.
    Okrem toho obsahuje vitamíny C, B1 a B2, jód, vápnik a kyselinu šťavelovú, ktorá viaže vápnik, takže pri väčšej spotrebe si treba dávať pozor, aby sa organizmus neochudobnil o tento minerál.

    Množstvo : 200 g pokrýva polovicu dennej potreby kália. Mrazený špenát uchováva viac živín ako zvädnutý čerstvý. Konzervovaný špenát si udržiava podstatné množstvo živín okrem kyseliny listovej.
    Ľudia postihnutí dnou, alebo tí čo majú obličkové kamene, by sa mali špenátu vyhýbať pre jeho vysoký obsah oxalátov.

    Ako správne variť špenát : dobre umyté, očistené lístky dáme do hrnca, ktorý sme uzavreli pokrievkou, a na miernom ohni 1 - 2 minúty "paríme".
    Netreba ho podlievať vodou, stačí mu vlhkosť, ktorá sa uvolní z listov.
    Uvarené listy pokrájame nahrubo.
Top