Medové rezy
Celkom náročnýCelkom lacný
Príprava
Varenie
Hotové za
1d
Kategória:
Výborný koláč. treba ho však piecť o niečo skôr, pretože je chutnejší keď aspoň deň dva postojí.
Ingrediencie
Pre 8 Osoba(y)
Medové pláty
- 80 g masla
- 250 g polohrubej múky
- 120 g cukru
- 3 PL medu
- 1 KL sódy bikarbony
- 1 PL octu
- 1 PL vajcia
- perníkové korenie alebo škorica
Plnka
- 0.5 l mlieka
- 1 ks zlatý klas
- 50 g cukru
- 250 g masla (pravého)
- 1 ks čokoládová poleva.
Medové rezy - príprava
Maslo s cukrom a medom miešame nad parou do rozpustenia. Pridáme 2 vajcia, 1 KL sódy bikarbóny zmiešame s 1 PL octu a vlejeme do medového cesta, môžeme pridať aj škoricový cukor (okrem perníkového korenia a škorice - max 1 KL, inak by to bolo horké)a miešame o dušu cca ešte 5 minút, nech sa to nelepí ale nech to hustne. Na doske si zmiešame hladkú a polohrubú múku a vylejeme tam pripravenú medovú hmotu. Korigujte to nožom, nie rukou, je to veľmi horúce. Rukami vymiesime cestíčko, ktoré si rozdelíme na 4 časti, lebo ideme piecť 4 medové pláty. Podľa veľkosti plechu si vystrihnem rovnako veľký papier na pečenie. Vyvaľkané cesto upravím nožom podľa veľkosti papiera a na valčeku prenesiem na papier a následne položím na opačnú stranu plechu. Pečieme to na opačnej strane plechu na papieri. Postupne upečieme 4 pláty. Pečiem to pri 170 st asi 5 - 7 minút. Môže to ľahko prihorieť, treba to strážiť.Medzi pečením plátov si pripravím z mlieka a zlatého klasu plnku. Keď to varím, nedávam tam cukor ale vanilkový dám. Uvarenú plnku ochladíme - musí byť studená inak sa nepodarí.
Pripravíme si maslo (82%) malo by byť troška zmäknuté a mixujeme ho - postupne pridávame vychladnutý uvarený zlatý klas (fakt po troškách, ak by sme to tam dali celé naraz tak sa to pekne nevymixuje a v plnke by boli kusy pudingu :-() nakoniec pridáme aj trocha práškového cukru ale raz som zabudla a tie rezy boli aj tak chutné. A ideme do finále: prvý plát dáme na dno plechu a na ten plát natrieme polovicu plnky. Na to položíme druhý plát a ten natrieme džemom. Používam domáci marhuľový alebo kupovaný šípkový džem. Mal by to byť kyslý džem, nech nie je koláčik veľmi sladký. Na to položíme tretí plát a ten natrieme zvyšnou druhou polovičkou plnky. Nakoniec na to položíme posledný štvrtý plát a trošku pritlačíme rukami. Vždy to zaťažím nejakou knihou a dám to chladničky stuhnúť. Musí to byť aspoň pol dňa v chladničke, inak to nezmäkne. Plnka musí do plátov pustiť trošku tuku. Uvaríme si čokoládovú polevu. Natrieme na vrch koláčika a necháme stuhnúť aj čokoládku. Je to pracné a časovo dosť náročne, mám vždy kuchyňu ako po bombardovaní ale výsledok skutočne stojí za to. Krájajte horúcim nožom. Dobrú chuť gazdinky.
Podobné recepty
Celkom náročný
Celkom lacný
Príprava
Varenie
Hotové za
1d
Kategória:
Výborný koláč. treba ho však piecť o niečo skôr, pretože je chutnejší keď aspoň deň dva postojí.
Ingrediencie
Pre 8 Osoba(y)
Medové pláty
- 80 g masla
- 250 g polohrubej múky
- 120 g cukru
- 3 PL medu
- 1 KL sódy bikarbony
- 1 PL octu
- 1 PL vajcia
- perníkové korenie alebo škorica
Plnka
- 0.5 l mlieka
- 1 ks zlatý klas
- 50 g cukru
- 250 g masla (pravého)
- 1 ks čokoládová poleva.
Medové rezy - príprava
Maslo s cukrom a medom miešame nad parou do rozpustenia. Pridáme 2 vajcia, 1 KL sódy bikarbóny zmiešame s 1 PL octu a vlejeme do medového cesta, môžeme pridať aj škoricový cukor (okrem perníkového korenia a škorice - max 1 KL, inak by to bolo horké)a miešame o dušu cca ešte 5 minút, nech sa to nelepí ale nech to hustne. Na doske si zmiešame hladkú a polohrubú múku a vylejeme tam pripravenú medovú hmotu. Korigujte to nožom, nie rukou, je to veľmi horúce. Rukami vymiesime cestíčko, ktoré si rozdelíme na 4 časti, lebo ideme piecť 4 medové pláty. Podľa veľkosti plechu si vystrihnem rovnako veľký papier na pečenie. Vyvaľkané cesto upravím nožom podľa veľkosti papiera a na valčeku prenesiem na papier a následne položím na opačnú stranu plechu. Pečieme to na opačnej strane plechu na papieri. Postupne upečieme 4 pláty. Pečiem to pri 170 st asi 5 - 7 minút. Môže to ľahko prihorieť, treba to strážiť.Medzi pečením plátov si pripravím z mlieka a zlatého klasu plnku. Keď to varím, nedávam tam cukor ale vanilkový dám. Uvarenú plnku ochladíme - musí byť studená inak sa nepodarí.
Pripravíme si maslo (82%) malo by byť troška zmäknuté a mixujeme ho - postupne pridávame vychladnutý uvarený zlatý klas (fakt po troškách, ak by sme to tam dali celé naraz tak sa to pekne nevymixuje a v plnke by boli kusy pudingu :-() nakoniec pridáme aj trocha práškového cukru ale raz som zabudla a tie rezy boli aj tak chutné. A ideme do finále: prvý plát dáme na dno plechu a na ten plát natrieme polovicu plnky. Na to položíme druhý plát a ten natrieme džemom. Používam domáci marhuľový alebo kupovaný šípkový džem. Mal by to byť kyslý džem, nech nie je koláčik veľmi sladký. Na to položíme tretí plát a ten natrieme zvyšnou druhou polovičkou plnky. Nakoniec na to položíme posledný štvrtý plát a trošku pritlačíme rukami. Vždy to zaťažím nejakou knihou a dám to chladničky stuhnúť. Musí to byť aspoň pol dňa v chladničke, inak to nezmäkne. Plnka musí do plátov pustiť trošku tuku. Uvaríme si čokoládovú polevu. Natrieme na vrch koláčika a necháme stuhnúť aj čokoládku. Je to pracné a časovo dosť náročne, mám vždy kuchyňu ako po bombardovaní ale výsledok skutočne stojí za to. Krájajte horúcim nožom. Dobrú chuť gazdinky.
Pripravíme si maslo (82%) malo by byť troška zmäknuté a mixujeme ho - postupne pridávame vychladnutý uvarený zlatý klas (fakt po troškách, ak by sme to tam dali celé naraz tak sa to pekne nevymixuje a v plnke by boli kusy pudingu :-() nakoniec pridáme aj trocha práškového cukru ale raz som zabudla a tie rezy boli aj tak chutné. A ideme do finále: prvý plát dáme na dno plechu a na ten plát natrieme polovicu plnky. Na to položíme druhý plát a ten natrieme džemom. Používam domáci marhuľový alebo kupovaný šípkový džem. Mal by to byť kyslý džem, nech nie je koláčik veľmi sladký. Na to položíme tretí plát a ten natrieme zvyšnou druhou polovičkou plnky. Nakoniec na to položíme posledný štvrtý plát a trošku pritlačíme rukami. Vždy to zaťažím nejakou knihou a dám to chladničky stuhnúť. Musí to byť aspoň pol dňa v chladničke, inak to nezmäkne. Plnka musí do plátov pustiť trošku tuku. Uvaríme si čokoládovú polevu. Natrieme na vrch koláčika a necháme stuhnúť aj čokoládku. Je to pracné a časovo dosť náročne, mám vždy kuchyňu ako po bombardovaní ale výsledok skutočne stojí za to. Krájajte horúcim nožom. Dobrú chuť gazdinky.