Moriak, maslo na pečenie, hovädzí vývar, soľ.
Plnka: 150 g varenej šunky, 100 g morčacej alebo husacej pečene, 60 g nakrájanej slaniny, 50 g mäkkého masla, 2 vajcia, 100 g nakrájaných a podusených šampiňónov, 100 g nakrájaného zeleru, 60 g strúhanky, nasekaná zelená petržlenová vňať, mleté biele korenie, soľ.
Pečený moriak - príprava
Celého moriaka zvonka i zvnútra osolíme, hrvoľ naplníme plnkou a zašijeme pevnou bielou niťou.
Krídla skrížime dozadu a stehná pripevníme k telu špagátom alebo ich prišijeme.
Na pekáči roztopíme maslo, položíme naň moriaka prsiami nadol, trocha ho opečieme, obrátime a upečieme domäkka najmenej 3 hodiny.
Počas pečenia občas polievame vlastnou šťavou alebo hovädzím vývarom.
Upečeného moriaka vyberieme z pekáča, šťavu vydusíme na tuk, pridáme do nej kúsok masla, prilejeme trocha vývaru a povaríme.
Plnka: V mise vymiešame zmäknuté maslo, šunku nakrájanú nadrobno, nakrájanú pečeň, slaninu, zeler a šampiňóny, pridáme strúhanku, vajcia a nasekanú zelenú petržlenovú vňať.
Podľa chuti osolíme, okoreníme a dobre premiešame.