1 moriak 3000 až 4000 g, 2 lyžice oleja, soľ.
Plnka : 250 g bravčového mäsa, 200 g šampiňónov, 50 ml mlieka, 1 vajce, 3 žemle, 2 cibule, 2 lyžice oleja, mleté čierne korenie, strúhanka, soľ.
Moriak plnený mäsom a šampiňónmi - príprava
Moriaka znútra i zvonku osolíme, naplníme plnkou a zašijeme.
Vložíme do pekáča, pridáme olej a podlejeme.
Pečieme najprv prikrytého a potom ho odkryjeme.
Počas pečenia podľa potreby podlievame a polievame výpekom.
Plnka: Mäso pomelieme. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na plátky nakrájané šampiňóny, osolíme, okoreníme a podusíme.
Pridáme pomleté mäso a opražíme.
Necháme vychladnúť, pridáme vajce, nakrájané a mliekom navlhčené žemle, podľa potreby strúhanku a všetko spolu dobre premiešame.