Husárske gombíky
500 g masla, 400 g cukru, 4 vajcia, 500 g mletých lieskových orieškov, 500 g hladkej múky, 1 citrón (kôra šťava), 1 lyžička škorice, 2 žĺtky, cukor na posypanie, strúhané mandle, červená zaváranina

Husárske gombíky - príprava

    Maslo a cukor ušľaháme do peny.
    Jednotlivo vmiešame vajcia a po častiach pridávame oriešky, múku, citrónovú kôru a šťavu, škoricu.
    Rúru predhrejeme na 200°C.
    Na plech rozložíme papier na pečenie.
    Z cesta vytvarujeme malé guličky a do nich urobíme koncom varešky priehlbinku.
    Žĺtok rozšľaháme a guličky ním starostlivo potrieme.
    Povrch posypeme cukrom a mandľami.
    Pečieme asi 25 minút.
    Cukrovinky necháme vychladnúť.
    Do jamiek dáme lekvár a necháme stuhnúť.
    Najlepšia marmeláda je pikantná ríbezľová, ale je možné použiť aj niektorú z čokoládových nátierok butelka apod.
    Do marmelády môžeme pred stuhnutím vtlačiť lieskový oriešok alebo lentilku, ale tiež môžeme posypať treba farebnou cukrárenskou ryžou. To v prípade, ak nedávame mandle.

    Z uvedeného množstva je veľa gombíkov, každý si však môže upraviť dávkovanie podľa toho, koľko chce mať koláčikov.

Podobné recepty

Top