Čokoládové croissanty
Cesto: 500 g hladkej múky 2 dcl mlieka 2 vajcia 50 g cukru štipka soli 20 g droždia 250 g masla(nenahradzovať tukom) Plnka: 100 g čokolády(mliečna alebo horká môže byť aj s orieškami) 100 ml šľahačky 3 vanilkové cukry 15 g vanilkového pudingu

Čokoládové croissanty - príprava

    V mlieku roztopíme trocha cukru,pridáme droždie,necháme vykysnúť kvások.Z preosiatej múky,vajec,cukru,soli a kvásku spravíme cesto.Ideálne je ho spraviť v domácej pekárni na programe bez kysnutia,iba hnietenie 2 krát.(aby sa miesilo 1/2 hodinu) Vymiesené cesto dáme prikryté fóliou na 6 hodín do chladničky.Vyberieme maslo,aby malo izbovú teplotu. Po 6 hodinách cesto rozvaľkáme na obdĺžnik asi 25x40cm.Opticky si ho rozdelíme na tri časti.Ľavú,stred a pravú)Postupujeme zľava doprava.Posypeme celé trochou múky a maslom natrieme ľavú stranu a stred.Posypeme opäť. Pravú stranu zložíme smerom doľava k stredu.Posypeme trochou múky a preložíme ľavou stranou.Vznikne nám obdĺžik.Rozvaľkáme na pôvodnú veľkosť,posypeme múkou,zložíme späť na obdĺžnik a dáme na 20 minút do chladničky. Rozložíme a opäť natierame a prekladáme ako predtým. Znova dáme do chladničky na 20 minút. Takto opakujeme 3 krát.Hotové cesto rozrežeme napoly a každú polku na 6 trojuholníkov. Ako nám cesto chladne,spravíme plnku.Dáme do hrnčeka šľahačku a polámanú čokoládu.Roztopíme a dáme do chladničky.Keď čokoláda stuhne,aby sa dala odkrajovať s lyžičkou,vsypeme pudingový prášok a zamiešame.Necháme už pri izbovej teplote,aby neztuhla úplne.Na každý croassant dáme polievkovú lyžicu plnky,rohy zahnene a zrolujeme.Pečieme v predhriatej rúre pri 220 stupňov 15 minút.Z cesta nám výjde 12 ks
Top