Morka s  prílohami
Kategória: 
morka s hmotnosťou asi 3,5 kg soľ čerstvé mleté korenie 250 ml silného hydinového vývaru na podlievanie Plnka: 2 kusy stopkového zeleru 1 cibuľa 75 g masla 200 g klobásovej zmesi 1 zväzok petržlenu 4 vetvičky tymianu 3 vetvičky šalvie soľ čerstvé mleté korenie 200 ml slepačieho vývaru 400 g staršieho bieleho chleba alebo pečiva 3 PL rozpusteného masla Omáčka: 100 ml suchého bieleho vína 200 ml smotany na varenie

Morka s prílohami - príprava

    Plnka: Cibuľu a zeler ošúpeme a nakrájame na kocky.
    Bylinky umyjeme, osušíme a nasekáme.
    Na panvici speníme maslo a asi 5 minút v ňom smažíme cibuľu a zeler na miernom plameni.
    Pridáme klobásovú zmes a za stáleho miešania ďalej pečieme asi 3 až 4 minúty.
    Potom k zelenine s klobásou primiešame pripravené bylinky
    a všetko ochutíme soľou a korením.
    Suchý chlieb postupne premiešame s vývarom a zeleninovou zmesou tak, aby sme získali hmotu vlhkej, ale nie tekutej konzistencie.
    Je možné, že na to nespotrebujete celé množstvo chleba.
    Morku umyjeme. Zvnútra i zvonka ju potrieme soľou a korením a naplníme pripravenou chlebovou plnkou.
    Potom morku zašijeme kuchynskou niťou.
    Rozpustené maslo zohrejeme na veľkom pekáči na sporáku.
    Na silnom plameni v ňom opečieme morku zo všetkých strán
    a polejeme hydinovým vývarom.
    Pripravenú morku uložíme hruďou nahor a pečieme na spodnom rošte rúry asi 2,5 hodiny pri teplote asi 175 °C
    a priebežne polievame výpekom.
    Upečenú morku zabalíme do hliníkovej fólie a necháme krátko odpočívať.
    Omáčka: Vychladnutý výpek zbavíme tuku a znova zohrejeme
    na sporáku.
    Pridáme víno a prelejeme cez jemné sitko do hrnca.
    Varíme na silnom plameni, až kým nám nezostane len polovica pôvodného množstva.
    Potom výpek zalievame postupne smotanou a varíme
    do zhustnutia.
    Ochutíme soľou a korením a podávame v omáčkovej mise. Podávame s hrozienkovými knedličkami s orechmi, zemiakmi
    z rúry, zeleninou a brusnicovou omáčkou.
Top