Morka s prílohami
Kategória:
morka s hmotnosťou asi 3,5 kg
soľ čerstvé mleté korenie
250 ml silného hydinového vývaru na podlievanie
Plnka:
2 kusy stopkového zeleru
1 cibuľa
75 g masla
200 g klobásovej zmesi
1 zväzok petržlenu
4 vetvičky tymianu
3 vetvičky šalvie
soľ
čerstvé mleté korenie
200 ml slepačieho vývaru
400 g staršieho bieleho chleba alebo pečiva
3 PL rozpusteného masla
Omáčka:
100 ml suchého bieleho vína
200 ml smotany na varenie
Morka s prílohami - príprava
Plnka: Cibuľu a zeler ošúpeme a nakrájame na kocky.
Bylinky umyjeme, osušíme a nasekáme.
Na panvici speníme maslo a asi 5 minút v ňom smažíme cibuľu a zeler na miernom plameni.
Pridáme klobásovú zmes a za stáleho miešania ďalej pečieme asi 3 až 4 minúty.
Potom k zelenine s klobásou primiešame pripravené bylinky
a všetko ochutíme soľou a korením.
Suchý chlieb postupne premiešame s vývarom a zeleninovou zmesou tak, aby sme získali hmotu vlhkej, ale nie tekutej konzistencie.
Je možné, že na to nespotrebujete celé množstvo chleba.
Morku umyjeme. Zvnútra i zvonka ju potrieme soľou a korením a naplníme pripravenou chlebovou plnkou.
Potom morku zašijeme kuchynskou niťou.
Rozpustené maslo zohrejeme na veľkom pekáči na sporáku.
Na silnom plameni v ňom opečieme morku zo všetkých strán
a polejeme hydinovým vývarom.
Pripravenú morku uložíme hruďou nahor a pečieme na spodnom rošte rúry asi 2,5 hodiny pri teplote asi 175 °C
a priebežne polievame výpekom.
Upečenú morku zabalíme do hliníkovej fólie a necháme krátko odpočívať.
Omáčka: Vychladnutý výpek zbavíme tuku a znova zohrejeme
na sporáku.
Pridáme víno a prelejeme cez jemné sitko do hrnca.
Varíme na silnom plameni, až kým nám nezostane len polovica pôvodného množstva.
Potom výpek zalievame postupne smotanou a varíme
do zhustnutia.
Ochutíme soľou a korením a podávame v omáčkovej mise. Podávame s hrozienkovými knedličkami s orechmi, zemiakmi
z rúry, zeleninou a brusnicovou omáčkou.
Podobné recepty
Kategória:
morka s hmotnosťou asi 3,5 kg
soľ čerstvé mleté korenie
250 ml silného hydinového vývaru na podlievanie
Plnka:
2 kusy stopkového zeleru
1 cibuľa
75 g masla
200 g klobásovej zmesi
1 zväzok petržlenu
4 vetvičky tymianu
3 vetvičky šalvie
soľ
čerstvé mleté korenie
200 ml slepačieho vývaru
400 g staršieho bieleho chleba alebo pečiva
3 PL rozpusteného masla
Omáčka:
100 ml suchého bieleho vína
200 ml smotany na varenie
Morka s prílohami - príprava
Plnka: Cibuľu a zeler ošúpeme a nakrájame na kocky.
Bylinky umyjeme, osušíme a nasekáme.
Na panvici speníme maslo a asi 5 minút v ňom smažíme cibuľu a zeler na miernom plameni.
Pridáme klobásovú zmes a za stáleho miešania ďalej pečieme asi 3 až 4 minúty.
Potom k zelenine s klobásou primiešame pripravené bylinky
a všetko ochutíme soľou a korením.
Suchý chlieb postupne premiešame s vývarom a zeleninovou zmesou tak, aby sme získali hmotu vlhkej, ale nie tekutej konzistencie.
Je možné, že na to nespotrebujete celé množstvo chleba.
Morku umyjeme. Zvnútra i zvonka ju potrieme soľou a korením a naplníme pripravenou chlebovou plnkou.
Potom morku zašijeme kuchynskou niťou.
Rozpustené maslo zohrejeme na veľkom pekáči na sporáku.
Na silnom plameni v ňom opečieme morku zo všetkých strán
a polejeme hydinovým vývarom.
Pripravenú morku uložíme hruďou nahor a pečieme na spodnom rošte rúry asi 2,5 hodiny pri teplote asi 175 °C
a priebežne polievame výpekom.
Upečenú morku zabalíme do hliníkovej fólie a necháme krátko odpočívať.
Omáčka: Vychladnutý výpek zbavíme tuku a znova zohrejeme
na sporáku.
Pridáme víno a prelejeme cez jemné sitko do hrnca.
Varíme na silnom plameni, až kým nám nezostane len polovica pôvodného množstva.
Potom výpek zalievame postupne smotanou a varíme
do zhustnutia.
Ochutíme soľou a korením a podávame v omáčkovej mise. Podávame s hrozienkovými knedličkami s orechmi, zemiakmi
z rúry, zeleninou a brusnicovou omáčkou.
Bylinky umyjeme, osušíme a nasekáme.
Na panvici speníme maslo a asi 5 minút v ňom smažíme cibuľu a zeler na miernom plameni.
Pridáme klobásovú zmes a za stáleho miešania ďalej pečieme asi 3 až 4 minúty.
Potom k zelenine s klobásou primiešame pripravené bylinky
a všetko ochutíme soľou a korením.
Suchý chlieb postupne premiešame s vývarom a zeleninovou zmesou tak, aby sme získali hmotu vlhkej, ale nie tekutej konzistencie.
Je možné, že na to nespotrebujete celé množstvo chleba.
Morku umyjeme. Zvnútra i zvonka ju potrieme soľou a korením a naplníme pripravenou chlebovou plnkou.
Potom morku zašijeme kuchynskou niťou.
Rozpustené maslo zohrejeme na veľkom pekáči na sporáku.
Na silnom plameni v ňom opečieme morku zo všetkých strán
a polejeme hydinovým vývarom.
Pripravenú morku uložíme hruďou nahor a pečieme na spodnom rošte rúry asi 2,5 hodiny pri teplote asi 175 °C
a priebežne polievame výpekom.
Upečenú morku zabalíme do hliníkovej fólie a necháme krátko odpočívať.
Omáčka: Vychladnutý výpek zbavíme tuku a znova zohrejeme
na sporáku.
Pridáme víno a prelejeme cez jemné sitko do hrnca.
Varíme na silnom plameni, až kým nám nezostane len polovica pôvodného množstva.
Potom výpek zalievame postupne smotanou a varíme
do zhustnutia.
Ochutíme soľou a korením a podávame v omáčkovej mise. Podávame s hrozienkovými knedličkami s orechmi, zemiakmi
z rúry, zeleninou a brusnicovou omáčkou.