Citrónový koláč
CESTO: 150 g zmäknutého masla , 80 g práškového cukru , 1 vajce , 200 g hladkej múky , 1 lyžica hrozienok , štipka soli , tuk a hrubá múka na vymastenie a vysypanie formy , strukoviny na zaťaženie cesta(hrach alebo fazuľa) PLNKA: 3 vajcia , 150 g práškového cukru , šťava a kôra z dvoch citrónov , 150 g roztopeného masla

Citrónový koláč - príprava

    Cesto: Maslo vymiešame s cukrom dopenista, pridáme vajce a preosiatu múku a vypracujeme cesto.
    Do vymiešaného cesta pridáme umyté odkvapkané hrozienka. Cesto odložíme na niekoľko hodín do chladničky.
    Cesto natenko vyvaľkáme a vyložíme ním vymastenú a vysypanú okrúhlu formu tak, aby vznikol 3-4 cm vysoký okraj.
    Formu s cestom opäť odložíme na pár minút do chladničky.
    Z pergamenového papiera vystrihneme kruh veľkosti formy, položíme ho na cesto a nasypeme naň strukoviny (aby sa na ceste pri pečení netvorili bubliny).
    Koláč vložíme do horúcej rúry a pečieme asi 15 minút, potom formu vyberieme, odstránime papier a strukoviny.
    Plnka: Vajcia a cukor vymiešame dopenista, pridáme postrúhanú citrónovú kôru a šťavu. Opatrne prilejeme roztopené maslo a vypracujeme hladký krém.
    Krém navrstvíme na cesto.
    Koláč vložíme späť do rúry a pečieme ešte asi 35 minút. Podávame vlažný.
Top