Biela roláda
5 vajec , 100 g kryštálového cukru , 1 lyžica oleja , 150 g polohrubej múky , 1 lyžička kypriaceho prášku , džem PLNKA: 3 vajcia , 4 lyžice kryštálového cukru , 4 lyžice polohrubej múky, štipka kypriaceho prášku , 2 lyžice kakaa , 100 ml rumu , 100 ml jahodového alebo malinového sirupu , džem KRÉM: 50 g stuženého tuku Palmarin, 50 g práškového cukru , BIELA HMOTA: 130 g sušeného mlieka , 130 g práškového cukru , 130 g stuženého tuku Cera , čokoládová poleva

Biela roláda - príprava

    Cesto: Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne pridáme kryštálový cukor, žĺtky a lyžicu oleja.
    Nakoniec zľahka primiešame preosiatu múku s kypriacim práškom.
    Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a
    vo vyhriatej rúre upečieme.
    Upečené cesto zavinieme aj s papierom.
    Vychladnutú roládu rozvinieme, stiahneme z nej papier, potrieme džemom a pozdĺž dlhšieho okraja cesta vytvoríme
    z pripravenej plnky valček.
    Cesto opäť zrolujeme.
    Plnka: Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne primiešame 4 lyžice kryštálového cukru, žĺtky a 4 lyžice múky so štipkou kypriaceho prášku.
    Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre upečieme.
    Upečené vychladnuté cesto rozmrvíme do misy, pridáme
    2 lyžice kakaa, 3 lyžice džemu, rum, sirup a spracujeme na tuhú hmotu.
    Krém: Palmarin s cukrom dobre vymiešame a touto zmesou natrieme povrch rolády.
    Biela hmota: Zo sušeného mlieka, práškového cukru a tuku
    vypracujeme tuhšiu hmotu, ktorú vložíme do igelitového vrecka vyvaľkáme.
    Vrecko z jednej strany rozstrihneme, hmotu preklopíme na roládu a mierne pritlačíme.
    Povrch rolády ozdobíme čokoládovou polevou.
Top