1 kurča, 5-6 pomarančov, 2 strúčiky cesnaku, 2 cibule, 3 polievkové lyžice masla alebo margarínu, vrecúško mletých mandlí, ½ čajovej šálky hrozienok, na špic noža zázvor, mleté klinčeky, šafran, 1 šálku vody alebo bieleho vína, soľ, čierne korenie.
KURČA S POMARANČAMI - príprava
Dobre očistené a umyté kurča natrieme pomocou pierka rozpusteným maslom, do ktorého sme najprv zamiešali soľ, čierne korenie a klinčeky.
Takto pripravené kurča dáme do vopred zohriatej rúry a
pri teplote 200o C pečieme asi 15 minút.
Umyté hrozienka obaríme vrelou vodou a dáme pučať.
Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na drobné kocky. Zvyšok masla alebo margarínu dáme do panvice a udusíme cibuľu s cesnakom do zlatista.
Zalejeme šťavou z troch pomarančov, pridáme 1 šálku vody alebo bieleho vína, šafranom zafarbíme do zlatista
a zohrejeme.
Pridáme odkvapkané a osušené hrozienka a mleté mandle
a dáme šťavu zovrieť.
Kurča, ktoré sa pečie alebo griluje, polievame počas ďalších 15-20 minút touto šťavou.
Grilované kurča položíme na misu, obložíme zvyškom pomarančov narezaných na kolieska.
Podávame s ryžou a hlávkovým šalátom.