Dezert s medom a orechami
500 g lístkového cesta, 800 g posekaných mandlí, 2 ČL mletej škorice, 1 ČL mletých klinčekov, 1 šálku masla, 2 šálky kryštálového cukru, 1 šálku tekutého medu, šťavu z jedného citróna, 2 vanilínové cukry

Dezert s medom a orechami - príprava

    Mandle zmiešame so škoricou a klinčekmi.
    Na vymastený plech uložíme 4 tenučké pláty rozvaľkaného cesta, každý potrieme rozpusteným maslom.
    Na štvrtú vrstvu rozotrieme časť mandľovo-škoricovej zmesi a pokryjeme ďalšími dvoma plátmi cesta potretými maslom. Pokračujeme do vyčerpania zásob, poslednú vrstvu vytvoríme opäť zo 4 tenučkých plátov.
    Dezert pokrájame na kosoštvorce, polejeme zvyšným maslom a pečieme v stredne vyhriatej rúre asi 40 – 45 minút. Medzitým povaríme spolu 5 – 6 minút cukor, med, 1 a pol šálky vody, vanilínové cukry a citrónovú šťavu.
    Penu, ktorá vznikne varením, odstránime lyžicou, horúcim sirupom polejeme upečený dezert a necháme vychladnúť.
Top