Bourgignon
750 g hovädzieho (alebo jahňacieho) mäsa, 3 veľké cibule, 400 g mrkvy, slanina, tymián, bobkový list, čierne mleté korenie, soľ, 1 l červeného vína

Bourgignon - príprava

    Mäso nakrájame na väčšie kocky, mrkvu a cibuľu na kolieska. Všetko naukladáme do misky (najlepšie do kameninového hrnca), striedavo vrstvu cibule, mäsa a mrkvy.
    Celé to zalejeme vínom (nešetríme!), pridáme korenie. Necháme deň a noc odležať v chlade.
    Druhý deň scedíme víno (nevylievame!) a rozoberieme jednotlivé zložky.
    Na slanine necháme zosklovatieť cibuľu pokrájanú na kocky, pridáme mäso, orestujeme, potom pridáme mrkvu.
    Zalejeme vínnym nálevom, v ktorom bolo mäso naložené a na miernom ohni necháme asi 3 hodiny pomaly bublať.
    Pokiaľ sa táto záverečná fáza robí v tlakovom hrnci, stačí 1 hodina.
    Bourgignon podávame najlepšie s chlebom, pokiaľ chceme byť ako Francúzi, tak chlieb bude biely.

Vaše názory

(5/5)
Top