Nákyp s jablkami
- 360 g ryže - 1 l mlieka - štipka soli - 1 kg jabĺk - 150 ml bieleho vína - 160 g práškového cukru - 2 ks vanilínového cukru - celá škorica - 4-6 ks klinčekov - 70 g marhuľového lekváru - 130 g masla - 6 vajec - 50 g krupicového cukru - 2 ČL Zlatého klasu - 2 PL hnedého cukru

Nákyp s jablkami - príprava

    1. Ryžu umyjeme, nasypeme do hrnca, zalejeme mliekom, pridáme štipku soli a za častého miešania uvaríme domäkka. Po uvarení odstavíme a necháme vychladnúť.

    2. Maslo vymiešame s 80 g práškového cukru. Pridáme žĺtky a znova vymiešame. Z bielkov a krupicového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Do vychladnutej ryže pridáme vymiešané maslo s cukrom a žĺtkami. Zľahka primiešame tuhý sneh z bielkov a spolu premiešame.

    3. 750 g menších jabĺk olúpeme, rozkrojíme na polovice a vyberieme z nich jadrovníky. Do hlbšej panvice nalejeme víno, trochu vody, pridáme 50 g práškového cukru, celú škoricu, klinčeky, jablká a uvaríme do polomäkka. Uvarené jablká vyberieme a namiesto jadrovníkov naplníme marhuľovým lekvárom. 4. Zapekaciu misu vymastíme a vysypeme strúhankou. Dáme do nej polovičnú časť ryže, na ktorú naukladáme jablká, a zakryjeme druhou časťou ryže. Posypeme hnedým cukrom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Zvyšnú časť jabĺk očistíme, pokrájame a dáme do hrnca. Posypeme vanilínovým cukrom, zvyšným práškovým cukrom, zalejeme vodou a uvaríme domäkka. Po uvarení roztlačíme vidličkou a zahustíme Zlatým klasom vymiešaným v troche vody. Zapečený nákyp nakrájame a podávame s uvareným jablkovým pyré
Top