Mriežkový koláč s jablkami
1 lístkové cesto, 5 vajec, 100 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 60 g strúhanej čokolády na varenie, 1 balíček vanilkového cukru, strúhanú kôra z 1 citróna, 1 kg jabĺk alebo hrušiek, šťavu z polovice citróna, 60 g mandlí, alebo lieskových orieškov, maslo na vymastenie plechu, marhuľový džem.

Mriežkový koláč s jablkami - príprava

    Z lístkového cesta oddelíme štvrtinu na mriežky a zostávajúce cesto rozvaľkáme a rozložíme na vymastený plech.
    Žĺtky s polovicou práškového cukru, vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou vyšľaháme do peny.
    Z bielkov a z druhej polovice cukru ušľaháme sneh, ktorý vmiešame do žĺtkovej peny. Nakoniec vmiešame múku a postrúhanú čokoládu. Lístkové cesto na plechu poprepichujeme vidličkou a nalejeme naň lístkové pripravenú masu.
    Jablká pokrájane na plátky rozložíme na masu, preložíme prúžkami lístkového cesta do tvaru mriežky a posypeme mandľami.
    Pečieme v predhriatej rúre asi 45 minút.
    Upečený koláč potrieme marhuľovým džemom.
Top