vajickaU kresťanov je Veľká noc najväčším sviatkom. Predchádzalo mu štyridsaťdňové obdobie pôstu. 
Veľká noc a pokrmy sa v rôznych regiónoch líšia. Niektoré časti Slovenska majú svoje typické veľkonočné jedlá.
Podaktoré jedlá sa robia výlučne pri príležitosti tohto sviatku.

 

Tradične pripravované jedlá k sviatku Veľkej noci.

Pestrosť a hojnosť pokrmov podľa tradícií mala zabezpečiť blahobyt a prosperitu celej rodiny v ďalšom období.
Tradičnými veľkonočnými jedlami, a tiež symbolom celého sviatku sú vajíčka na rôzny spôsob, či už uvarené natvrdo, plnené alebo v rôznych pochúťkach z vajíčiek. Na stole nesmie chýbať údená šunka, klobásy či chutné koláče, pletence či mazanec.
Na zelený štvrtok sa robí niečo zelené. Hojne sa využíva napríklad špenát či šalát, strukoviny, šťavel, žihľavový prívarok...) Zelená farba mala ozdraviť telo.

Veľký piatok je dňom prísneho pôstu. Počas tohto dňa sú podávané bezmäsité jedlá ako tradičné šúlance a opence, alebo ryby na akýkoľvek spôsob.

K tradičným pokrmom na Veľkonočnú nedeľu patrí aj pečená jahňacina, baranina či králičie mäso. U nás skôr ľudia uprednostňujú bravčovinu, varená šunka, údené mäso, huspenina a klobásy.

Na sviatočnom stole by nemali chýbať ani koláčiky z kysnutého cesta, a upečený pocukrovaný baranček.


Naše typy na Veľkonočné recepty:

Šúlance s makom

1 sulance

Suroviny

500 g zemiakov
200 g hrubej múky
120 g maku
70 g práškového cukru
50 g masla
1 žĺtok
voda, soľ
Príprava:

Umyté zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme a nastrúhame na strúhadle alebo pomelieme. Dáme na plát, osolíme, pridáme žĺtok, muku, podľa potreby vodu a vypracujeme hustejšie cesto, ktoré necháme 20 minút odpočinúť. Potom cesto rozdelíme na niekoľko časti a z každej časti utvoríme tenký valček o priemere 1 cm a nakrájame ho na kúsky.
Kúsky cesta rozvaľkáme na pláte posypanom mukou a robíme šúľance, ktoré uvaríme v väčšom množstve osolené vody.
V priebehu varenia ich občas zamiešame, aby sa neprichytili na dno hrnca.
Uvarené šúľance vyberieme dierkovanou naberačkou, necháme odkvapkať, posypeme makom zmiešaným s cukrom a pokvapkáme rozpusteným maslom

 

 

Pečený pstruh

1 pstruh na masle

Suroviny

  • 4 ks pstruh
  • 1 citrón
  • 100 g hladká múka
  • 1 ks cesnak
  • 100 g maslo
  • soľ, červená paprika, bazalka, kari
  • čerstvá petržlenová vňať


Pečený pstruh na masle a cesnaku - Príprava:

Očisteného pstruha osolíme, pokvapkáme citrónom a nakrojíme priečne ryhy do kože. V mise alebo na tanieri si pripravíme hladkú múku zmiešanú s koreninami a pstruha v tom obalíme.
Do vnútornej časti ryby vložíme plátky masla a nasekanú petržlenovú vňať.
Pstruha položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Poukladáme naň masloa posypeme nasekaným cesnakom
Pečieme vo vyhriatej rúre kým nám krásne nechytí kôrku do zlatova.
Podávame s pečenými zemiakmi.

 

Ďaľšie recepty:

Huspenina

Pečené jahňacie rebrá

Špenátové košíčky