cervena sosovica receptČervená šošovica si svoje miesto v kuchyni rozhodne zaslúži. Je jednoduchá na prípravu, je nesmierne zdravá a variabilná.

Spomedzi strukovín ide o tú, ktorá sa vyznačuje najkratšou prípravou. Nie je ani potrebné ju vopred namáčať. Obsahuje veľké množstvo bielkovín a vlákniny, vďaka čomu vás zasýti na dlhé hodiny. Hovorí sa o nej aj ako náhrade za mäso – dôvodom je práve vysoký obsah bielkovín a esenciálnych aminokyselín. Aj preto po nej často siahajú vegetariáni a vegáni. Vo veľkom množstve sa v nej nachádzajú minerály ako draslík, zinok, meď, vápnik, horčík či fosfor. Šošovica je taktiež výborným zdrojom vitamínov B, a to vrátane vitamínu B6 či B9.

Vhodná je z ďalšieho dôvodu – má vysoký glykemický index čím môže pomôcť ľuďom, ktorí potrebujú stabilizovať hladinu cukru v krvi.


Aké sú ďalšie benefity červenej šošovice?

  • Zlepšuje zdravotný stav srdca – srdcu prospieva nízka hladina cholesterolu a optimálny krvný tlak. Cholesterol pomáha znižovať vysoký obsah vlákniny v šošovici, k zníženiu vysokého krvného tlaku zase prispieva draslík.
  • Posilňuje imunitný systému – imunite prospieva železo, zinok a vitamín B6. Tieto pomáhajú zvýšiť počet bielych krviniek potrebných pri obrane tela pred škodlivými látkami.
  • Zmierňuje zápal – zápal pomáha zmierniť strava bohatá na vlákninu, bielkoviny a vitamín B. Červená šošovica tieto zložky obsahuje v hojnom počte a jej konzumovanie môže byť aj prevenciou pred ochoreniami spojenými so zápalmi.

Jednoduchá príprava a rýchly prísun energie

Strukovinám sa možno aj vy vyhýbate z dôvodu, že môžu spôsobiť nadúvanie alebo priveľké zaťaženie pre tráviacu sústavu. Obvykle sa toto deje keď sa strukoviny nepripravujú dostatočne – je potrebné ich nechať namočené na dlhé hodiny. Červená šošovica je v tomto odlišná – nie je nutné ju namáčať a pripraví sa už za 15-20 minút. Aj z dôvodu, že je ľahko stráviteľná je vhodná pre ľudí s citlivejším trávením.

Svoje zastúpenie by mala mať aj v jedálničku tých, ktorí trpia anémiou. Červená šošovica je výborným zdrojom železa, ktoré je podstatnou súčasťou hemoglobínu potrebného na zásobovanie tela kyslíkom.

cervena sosovica zdravie


Recepty z červenej šošovice

Využijete ju pri varení polievok, omáčok alebo rôznych príloh. Osvedčí sa aj pri príprave nátierok.

  • Polievka z červenej šošovice
    Budete potrebovať 100 g červenej šošovice, jednu cibuľu, dva cesnakové strúčiky, maslo, dve mrkvy, soľ, korenie, majoránku. Najskôr osmažte na masle nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Nastrúhajte mrkvu, pridajte ju a podlejte vodou. Varte približne na 10 minút. Prepláchnite šošovicu, pridajte ju a varte cca 8-10. Dochuťte soľou, korením, majoránkou a všetko rozmixujte.
  • Prívarok z červenej šošovice
    Na prípravu potrebujete 400 g červenej šošovice, kyslú smotanu, hladkú múku, cibuľu, soľ mletú červenú papriku, bobkový list a olej. Šošovicu umyte a dajte variť spolu s bobkovým listom. Zmiešajte smotanu s múkou. Keď už šošovica zmäkne, pridajte k nej túto zmes, soľ, premiešajte a varte ešte niekoľko minút. Pokrájajte cibuľu na drobné kúsky, popražte na oleji a pridajte mletú červenú papriku.

autor: redakcia
foto: pixabay.com