cestoviny pripravaO cestovinách sa spravidla hovorí ako o jedle, ktoré sa ľahko pripraví a neplatia preňho špeciálne pravidlá. Pri varení je však stále potrebné sa vyvarovať niektorých chýb.

Na to, aby ste uvarili chutné cestoviny nie je potrebné, aby ste doslova vynikali v kuchyni. Cestoviny sa ľahko dajú pripraviť aj keď nedisponujete rozsiahlymi kulinárskymi skúsenosťami.

Existuje zopár trikov, vďaka ktorým pripravíte skutočne chutné cestoviny. Aj keby sa to nezdalo, s cestovinami sa spája niekoľko pravidiel. Pri ich príprave však neraz robíme chyby. Aké pravidlá je dobré dodržiavať?

Dostatok vody

Vo všeobecnosti sa odporúča 1 liter vody na 100 g cestovín. Cestoviny by pri varení mali byť celkom ponorené.


Počkajte kým zovrie voda

Nepridávajte cestoviny do vody skôr ako voda zovrie. Ak by ste ich vložili skôr, na povrch by vystúpil škrob a tým by cestoviny boli lepivé.

cestoviny ako varit

Pridajte dosť soli

Soľ sa odporúča pridať do vriacej vody, a to ešte skôr ako do nej dáte cestoviny. Nemá význam pridávať ju skôr a rovnako ju nemusíte pridávať ani v priebehu varenia.


Miešajte cestoviny

Na rozdiel od ryže, ktorú by ste vôbec nemali miešať sa odporúča pomalé premiešavanie cestovín vareškou, aby sa neprichytili ku dnu. Miešanie nie je potrebné neprestajne – hrniec pokryte pokrývkou na dlhšie doby.


Nevarte ich príliš dlho

Viacerí zrejme máme vo zvyku variť cestoviny dlhšie, ako sa odporúča podľa návodu. Pri cestovinách však treba myslieť na to, že si každý tvar vyžaduje inú dobu varenia. Navyše, cestoviny „dôjdu“ po zliatí vody. Dobrou radou je scediť ich o 2-3 minúty skôr ako sa uvádza na obale. To, či sú už pripravené skúsite tak, že po prekrojení by mal byť cítiť slabý odpor.

cestoviny varenie

Nepreplachujte ich

Po uvarení cestoviny sceďte – nenechávajte ich dôjsť ani ich nepreplachujte studenou vodou. Toto je pravdepodobne jedna z najväčších chýb. Prepláchnutím sa na nich stratí škrobový povlak, ktorý má dôležitú úlohu pri kombinovaní cestovín s omáčkou. V skratke platí – po uvarení ich nechajte vychladnúť a pripravujte na podávanie.


Pridajte ich do omáčky

Mnohí máme zaužívané, že omáčku pridávame do cestovín. Pravdou však je, že by sa mal použiť opačný postup – teda cestoviny sa majú vložiť do misky s omáčkou a premiešať. Omáčka, ak je dobre uvarená, sa s cestovinami prepojí a nelepí sa.

autor: redakcia
foto:pexels.com, pixabay.com