jarna cibulkaJarná cibuľku vám asi netreba nejak zvlášť predstavovať. Je to taky malý zázrak, v ktorom nájdeme množstvo zdraviu prospešných látok a využijete ju aj bežne v kuchyni.


Jej svieža chuť, vôňa a farba evokuje zrod a čerstvosť, ktorú na jar potrebujeme.

Cibuľka jarná je pestovaná zo semienka, ktorá je zozbieraná ešte v čase, keď má zelené výhonky. Je jednoduchá na pestovanie, preto ak máte možnosť, kľudne si ju vysaďte do svojej záhradky či vyvýšeného záhona. Vysádzajte na záhon koncom marca alebo v apríli, hneď ako to dovolí počasie a pôda je už trochu vysušená.

jarna cibulka2


Tento druh cibule má jemnú arómu a konzumujeme ju celú aj s vňaťou a najmä v surovom stave. Pridávame ju do zeleninových šalátov, ako prílohu k jedlu, na varené zemiaky, alebo len na chlieb.
Môžeme ju aj tepelne upraviť napríklad do omelety alebo do polievky.

Obsah vitamínov a minerálov v jarnej cibuľke

Jarná cibuľka je bohatá na vitamíny a minerály. Obsahuje vitamín C, B2, thiamin, A a a K. Okrem toho je dobrým zdrojom medi, fosforu, horčíku, draslíku, chrómu, mangánu a vlákniny. Jarná cibuľka je tiež silným zdrojom flavonoidov.

autor: redakcia
foto: ilustačné