Sezónne ovocie a zelenina

Keďže nám na záhradách dozrela úroda, ideálne je ju čo najlepšie zúžitkovať. Medzi typické jesenné plody patrí určite tekvica, hokkaido, červená repa či kapusta. Z týchto plodín sa dá vyčarovať množstvo skvelých jedál na slano,  ale i na sladko. Všetky tieto plodiny vieme využiť či už ako hlavné jedlo, alebo ako prílohy či prívarky.
Keďže tieto plodiny obsahujú veľké množstvo vlákniny, sú ľahko stráviteľné a nezaťažujú náš tráviaci trakt a naviac obsahujú aj veľké množstvo prírodných vitamínov a minerálov.

tekvicova polievka

Lahodná polievka z tekvice Hokkaido - recept

Tekvicu, mrkvu, petržlen očistíme a nakrájame. Ak je hokaido mladé, vôbec šupku neodstraňujeme. Na olivovom oleji opražíme cibuľu a cesnak. Po chvíli pridáme nakrájanú zeleniny a krátko orestujeme.
Zalejeme vývarom, tak aby boli suroviny ponorené. Ak nemáme vývar použijeme bujón a koreniny na ochutenie. Ak chcete polievku hustejšiu, môžete tam pridať aj zemiačik.
Varíme cca 25 minút kým zelenina nezmäkne. Odstavíme a rozmixujeme. Pridáme za lyžicu masla a sladkú smotanu.
Ak máte radi cesnak, môžete pridať ešte jeden strúčik roztlačeného cesnaku. Pri stolovaní môžete do taniera pridať lyžicu kyslej smotany a opražené tekvicové semiačka.

Mrkvová polievka - recept >>

potato salad 2743776 1280

Pečená cvikla:

  • 8 ks cvikla strednej veľkosti
  • 6 polievkových lyžíc olivového leja
  • 4 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
  • na ochutenie: soľ, mleté čierne korenie, šťava z citróna (podľa chuti)

Cviklu ošúpeme, nakrájame na menšie mesiačiky či na plátky. Pripravíme si na plech alobal, na ktorý rozvrstvíme cviklu a nakrájaný cesnak. Osolíme a okoreníme, môžeme pridať aj bylinky či citrónovú šťavu. Pokvapkáme olivovým olejom. Alobal dobre uzavrieme, aby nám z neho nevytiekla šťava.
Cviklu pečieme pri teplote 180 °C asi 40 - 50 minút. Podávať to môžete ako hlavné jedlo s pridaním dresingu alebo ako prílohu k pečenému mäsu.

Cviklové rizoto s kuracími prsiami >>

dusena cervena kapusta

Dusená kapusta červena alebo zelená

Cibuľku nakrájame na jemno a opražíme do sklovita na oleji. Pridáme rascu a za lyžicu kryštálového cukru, ktorý necháme skaramelizovať.
Pridáme nakrájanú kapustu sol a podlejeme troškou vody, len aby nám to neprihorelo. Takto pripravenú kapustu dusíme do mäkka. Ak sa nám voda odparí, podla potreby ešte podlejeme. Pred dokončením kapustu ešte ochutíme , doplníme sol prípadne cukor a samozrejme trochu octu. Ak sa nám zdá kapusta riedka, môžete ju trošku zaprášiť hladkou múkou.

Jahňací chrbát s kapustou >>

Stravovanie v chladnejších mesiacoch

V chladnejších mesiacoch siahame skôr po tepelne upravených potravinách, či už dusené, varené alebo pečené. Doplňame ich ryžou, zemiakmi ochutených s bylinkami, rascou, cibuľou a cesnakom. Samozrejme si k tomu môžeme pripraviť chutné mäsko.

Pitný režim zvyčajne upravíme a tekutiny dopĺňame nielen čistou vodou, ale aj formou ovocných a bylinkových čajov (lipový, aronniový, rakytníkový, šípkový, čaj z mäty priepornej a zelený čaj), ktoré tiež prispievajú k posilneniu obranyschopnosti organizmu.
Ak chceme organizmus prehriať, doplníme ich o škoricu, klinčeky, koriander. Vynikajúco dochutia ale aj prevoňajú nápoj.

Autor: redakcia
foto: pixabay.com