vitaminy2

Posledné mesiace venujeme vírusovým ochoreniam oveľa viac pozornosti, než pred pandémiou koronavírusu. Je to pochopiteľné a aj potrebné. Môže ísť o akúkoľvek chorobu, najsilnejšími zbraňami v boji proti vírusom je prevencia a dodržiavanie základnej hygieny.

Na začatie posilnenia imunity proti jesennej chrípke nikdy nie je príliš skoro, mali by sme na to myslieť počas celého roka. Nie je to nič náročné, základom je dostatok pohybu a spánku, zdravá a vyvážená strava plná vitamínov. Prezradíme vám, v čom spočíva sila vitamínov a minerálnych látok pri udržaní pevného zdravia v chrípkovom období.


Vitamín C

Ľudský organizmus vitamín C (kyselinu askorbovú) nedokáže vyprodukovať sám, dostane sa k nemu cez stravu. Pokiaľ sa tak nestane, reaguje celkom desivými príznakmi, napríklad krvácavosťou, atrofiou ďasien, bolesťou svalov, zníženou schopnosťou hojenia rán, ale aj náchylnosťou na infekcie a zápaly. Vidíte teda, že nedostatok vitamínu C je komplexný problém a nezasahuje len určité časti tela.
Jeho rola pri vírusových ochoreniach spočíva aj v tom, že podporuje fungovanie imunitného systému, zvyšuje počet bielych krviniek, ktoré bojujú proti patogénom. Výrazne zmierňuje príznaky prechladnutia a nádchy.


Vitamín D

Na rozdiel od kyseliny askorbovej ľudské telo vitamín D dokáže vyprodukovať pri kontakte kože so slnečným žiarením. V skutočnosti je to hormón, ktorý sa v potravinách nachádza iba v zanedbateľnom množstve. Dôvodom jeho nedostatku sa teda najčastejšie objavuje koncom zimy, pretože jeho hlavným zdrojom je slnko. Chráni naše kosti a zvyšuje svalovú silu, ale má nenahraditeľnú rolu aj pri zdravom fungovaní imunity. Využite teda každý slnečný deň na doplnenie si zásob, vaše telo sa vám v chrípkovom období určite poďakuje.


Horčík (magnézium)

V boji proti vírusom by ste nemali zabudnúť ani na horčík. Podporuje vstrebávanie vitamínu D a má jedinečnú schopnosť liečiť akútne vírusové ochorenia. Nedostatok horčíka vplýva na náš celkový stav, spôsobuje únavu, skleslosť, napätie alebo poruchy spánku.


Zinok

Jeho najvýznamnejšia úloha spočíva v udržiavaní zdravia bunkovej membrány. Bez zinku sa membrána stáva zraniteľnou a menej odolnou voči nepriaznivým účinkom. Znamená to, že životaschopnosť našich buniek sa významne zníži. Zinok významne podporuje náš imunitný systém, okrem toho, posilňuje vlasy, pokožku a nechty.

Domáce recepty na podporu imunity

vitaminy5

Skôr než siahnete po vitamínoch a minerálnych látkach v podobe piluliek, skúste sa posilniť aj stravou, ktorú dennodenne prijímate. Raz za čas si namiesto rannej kávy dajte zázvorový čaj, počas horúcich letných dní sa osviežte limonádou zo zázvorového sirupu alebo ak máte chuť na niečo silnejšie, doprajte si štamperlík zázvorového likéru. K príprave týchto zázračných nápojov vám budú stačiť kvalitné ingrediencie, voľný večer, elegantné sklené nádoby a kuchynská váha.


Zázvorový sirup

Flavored fruit spiced liqueurs on wooden board. Citrus, berries, ginger

  • 200 g zázvoru
  • 400 g cukru
  • 1 l vody

Postup: Zázvor nakrájame na drobné kúsky a privedieme do varu spolu s vodou a cukrom. Potom oheň stíšime a varíme 45 minút. Takto uvarenú zmes precedíme a uzatvoríme vo fľaši (dávajte pozor, aby predtým sirup nevychladol). Pri skladovaní v chladničke vydrží aj 2 mesiace.


Zázvorový likér

  • 150–200 g zázvoru
  • 1 citrón
  • 6 pl medu (najlepšie tekutý)
  • 0,5 l vodky

Postup: Do vodky pridáme med, olúpaný a nastrúhaný zázvor a nakrájaný citrón. Tento likér pripravujte v uzatvárateľnej fľaši, v ktorej ho necháte týždeň lúhovať na tmavom mieste. Potom ho precedíte, zopakujete to o ďalší týždeň.

Rakytníkový med

  • 1 dl čerstvo vylisovanej rakytníkové šťavy
  • 3 dl kvalitného tekutého medu

Postup: Obe prísady zmiešame dokopy, vzniknutý med nalejeme do pohára, dobre uzavrieme a skladujeme ho v chlade a tme. Užívame 1 x denne 1 čajovú lyžičku.

Rakytníkovo-šípkové víno na posilnenie imunity

  • 1 hrsť rakytníkových bobuliek
  • 1 hrsť šípok (zbavených jadierok a chĺpkov)
  • 1 liter kvalitného bieleho vína

Postup: Rakytníkové bobuľky roztlačíme, pridáme k nim šípky a všetko zalejeme bielym vínom. Zmes necháme 14 dní na tmavom mieste lúhovať. Každý deň retrepávame. Po 14. dňoch scedíme a plody ešte dokonale vytlačíme. Nalejeme do pohára a dobre uzavrieme. Víno skladujeme v tme a chlade. Užívame 1 štamperlík denne.


Mrkvový vývar

Different kinds of soups - sprinach soup, french onion cream-soup and carrot cream-soup on the tableTáto polievka obsahuje veľa vitamínu C , je vhodná pri prechladnutí a pomáha zlepšiť imunitu.

  • 5 vaječných bielkov
  • 500 g mrkvy - najemno nastrúhanej
  • 50 g citrónovej trávy
  • 50 g čerstvého zázvoru
  • 2 litre čerstvej mrkvovej šťavy
  • 2 lyžice čerstvého posekaného koriandra
  • soľ

Postup: Do hrnca vložíme všetky suroviny aj s vyšľahanými bielkami. Zmes necháme zovrieť a na miernom ohni varíme 20 minút. Vytvorenú penu pomocou lyžice v strede pretrhneme a vývar varíme ďalej ďalších 30 minút. Vývar cez sitko precedíme , aby sme ho zbavili drobných častí zeleniny. Do scedeného vývaru pridáme koriander, limetkovú kôru, soľ.