asparagus 5083296 960 720Sezóna špargle je najčastejšie v máji, kedy dorastá do veľkosti, vhodnej na tepelnú úpravu. Ak ste ju ešte nikdy neskúsili, skúste to čím skôr a doprajte si dobroty zo špargle či už vo forme polievok alebo napríklad aj grilovanú.

Musíte sa sa však poponáhľať, pretože obdobie jej zberu v našich končinách trvá pomerne krátko, začína v apríli a vrcholí v polovici júna.
Špargľa je ľahko stráviteľná zelenina. Jej priaznivé účinky poznali už v staroveku. Špargľová kúra sa používa na celkovú očistu organizmu a nachádza sa aj v top rebríčku zdravých potravín. Je veľmi diétna, preto ju odporúčajú aj pri rôznych diétach či Špargľa sa tiež odporúča pri chudnutí - má len asi 15 kalórií.

  • Špargľa je nízkokalorická zelenina, ktorá je skvelým zdrojom esenciálnych vitamínov a minerálov, najmä kyseliny listovej a vitamínov A, C a K.

Ako kupovať špargľu

Dbáme na to, aby sme si do košíka kládli iba čerstvú špargľu. Či je špargľa čerstvá zistíme tak, že stlačíme medzi prstami jej spodný koniec. Ona má vtedy tendenciu prasknúť a zo stonky vytečie šťava. Čím je špargľa tenšia, tým je jemnejšia a chutnejšia. Vôňa je troška sladkastá, hlavičky by mali byť zatvorené a pevné.

Ako čistíme špargľu

Existuje zelená a biela špargľa, ich príprava sa troška líši. Zelené špargle netreba šúpať, stačí len odrezať tvrdé končeky. Biele – treba ošúpať až po hlavičku.
Špargľu očistite bežnou škrabkou na zemiaky, no existuje aj špeciálna určená na čistenie špargle. Očistíme ju po celej dĺžke zhora nadol, hlavičku vynecháme a snažíme sa ju neodlomiť. Takto očistenú špargľu opláchneme a odrežeme konce.

Existuje množstvo receptov na prípravu špargle od polievok, prívarky, krémy... stačí si len nájsť ten svoj obľúbený.
V princípe zelenú stačí variť 5 až 7 minút, bielu 12 až 15 minút. Špargľu dávame do vriacej vody so štipkou soli a cukru, najlepšie po stojačky tak, aby hlavičky vyčnievali z vody - tak si zachovajú najviac svojej šťavy a pripravia sa nám vlastne v pare. Po vybratí je dobré ich prepláchnuť ľadovou vodou.

spargla

 

Špargľa so šunkou

12 ks špargľa, soľ, 12 plátkov parmskej šunky / prošúta, 5 pl olivového oleja, 50 g strúhaného Parmezánu, bylinky

Postup:
Špargľu očistíme a v slanej, mierne vriacej vode varíme cca 10 minút. Osušíme zhruba tretinu stonky špargle zavinieme do šunky.
V panvici rozpálime olej a zväzky špargle opečieme. Vyberieme, osušíme od prebytočného oleja. Posypeme strúhaným parmezánom a čerstvými bylinkami. Podávame so zemiakmi, hriankou či pečivom. Podobne ju môžeme opiecť aj na grile.