chia semienka pouzitieAk sa zdravo stravujete, určite ste už natrafili na chia semienka a možno ste ich už aj ochutnali. Hoci nemajú nejakú zvlášť výraznú chuť, ich účinky na naše zdravie sú veľmi priaznivé. V článku vám prezradíme viac nielen o ich účinkoch, ale tiež o ich použití.

Čo sú chia semienka a čo obsahujú

Chia semienka pochádzajú z rastliny, ktorá má svoj domov v Mexiku a nazýva sa šalvia hispánska. Je odolná voči mrazu, no má rada teplo. Celkovo je táto rastlinka nenáročná na pestovanie a jej semená majú čiernu alebo bielu farbu. Pri pestovaní šalvie hispánskej sa nepoužívajú žiadne umelé hnojivá ani pesticídy či herbicídy. No a práve vďaka tomu si môžete byť istý, že chia semienka sú bio a bez chemických látok.

chia semienka benefityTieto malé semienka v sebe ukývajú pomerne bohaté množstvo zdraviu prospešných látok, ako napríklad vitamíny B a C, omega 3 a omega 6 kyseliny, mangán, zinok, fosfor, ale aj vápnik a sodík či draslík.


Účinky chia semienok

Keďže obsahujú veľa vápnika, podporujú zdravie zubov a kostí. Okrem toho sú aj bohatým zdrojom proteínov, takže podporujú aj rast svalov. Ukrývajú v sebe tiež antioxidanty, vďaka čomu spomaľujú procesy starnutia v našom tele a zabraňujú hromadeniu škodlivých voľných radikálov. Omega 3 kyseliny vplývajú na srdcovocievny systém a pôsobia aj proti zápalom. Vysoký obsah vlákniny zase z chia semienok robí výborný prostriedok pre naše správne trávenie. Výborné na nich aj to, že pomocou nich budete chudnúť aj bez pocitu hladu, pretože dobre zasýtia.

Recepty na prípravu chia semienok

Chia semienka majú v kuchyni celkom široké využitie. Môžete ich konzumovať samotné alebo namočené vo vode, prípadne si ich pridajte do ovsenej kaše, jogurtu alebo smoothie. Obľúbené sú aj chia pudingy, no pokojne si nimi môžete posypať šalát alebo ich pridať do domáceho chleba. Keďže nemajú nejakú výraznú chuť, pri ich použití sa fantázii medze nekladú.

chia semienka ucinky