najrecepty pripravte sa na letnu grilovacku aby vas nic neprekvapilo 4 S prvými teplejšími slnečnými lúčmi si už každý predstavuje víkend strávený so svojimi blízkymi na záhrade a k tomu samozrejme neodmysliteľnú vôňu grilovaného jedla. Poradíme vám, ako sa správne na grilovaciu sezónu pripraviť, aby vás neprekvapilo nič, čo by vám mohlo pokaziť váš deň.

 

Bojíte sa, či vám počasie nepokazí vašu garden party?

najrecepty pripravte sa na letnu grilovacku aby vas nic neprekvapilo 3 Tešíte sa na záhradnú oslavu narodenín, alebo posedenie s priateľmi, ktoré je naplánované už dlhšiu dobu? Všetko máte dokonale pripravené, ale je tu jedna vec, ktorá sa vopred pripraviť nedá a to je počasie. Nie je nič horšie ako to, keď vám vrtkavosť počasia zničí vašu párty.
Aby vám počasie neskrížilo plány, môžete sa naň pripraviť, nech bude akékoľvek. Stačí, keď si vyberiete pergolu, ktorá vám nebude prekážať pri peknom počasí (napríklad Placeo), ale v opačnom prípade ochráni vás aj vašich hostí. Je dôležité, aby sa dizajnovo hodila do vášho exteriéru a nechránila vašu terasu len v prípade dažďa, ale aj počas horúcich slnečných dní či naopak, počas nepriazni zimných mesiacov. Pri výbere pergoly dbajte hlavne na jej kvalitu a na jej funkčnosť.

Obrázok: Ochráňte svoju garden párty štýlovou pergolou Placeo. Zdroj: sunsystem.sk

najrecepty pripravte sa na letnu grilovacku aby vas nic neprekvapilo 2 Obrázok: Bočné tienenie pre vašu terasu. Zdroj: sunsystem.skBývate na mieste kde nie ste chránení pred vetrom, alebo kde vás trápi ostré zapadajúce a vychádzajúce slniečko, ktoré vám kazí posedenie na terase?
Aj s týmto problémom si môžete ľahko poradiť. Stačí keď si zaobstaráte bočné tienenie terasy tzv. vertikálnu terasu. Tá vás ochráni pred vetrom, bočným slnkom alebo ju môžete použiť pre vašu zimnú záhradu.
Dnes sa môžete rozhodnúť pre veľa variant bočnej markízy. Môžete použiť pevné sklenené vertikálne markízy, ktoré použijete na tej strane, odkiaľ najviac fúka vietor, alebo posuvné, ktoré použijete len v prípade nepriazne počasia, alebo posuvné sklenené dvere, ktoré sú vhodné pri rozdelení priestoru, napríklad medzi zimnou záhradou a vonkajším posedením.

 

Ako pripraviť dokonalé grilované občerstvenie pre vašich hostí?

Počasie vás už neprekvapí a tak sa môžete pustiť do príprav pokrmov pre vašich hostí. Hneď ako prídu, rozpáli sa gril a začína sa hlavný program dňa - grilovanie. Lenže ešte niečo nepredvídateľné môže pokaziť tento deň a to spálené grilované jedlo.
Väčšinou za to môžu nekvalitné grily, ktoré sú nepredvídateľné v tom, že nikdy neviete, ako dlho máte na ňom pokrm nechať a bojíte sa od neho odísť, čo len i na minútu. Chcete svojim hosťom ukázať svoje kulinárske dovednosti, ale to môže behom pár minút zničiť práve gril.

najrecepty pripravte sa na letnu grilovacku aby vas nic neprekvapilo 1 Obrázok: Prekvapte svojich hostí dokonalým pokrmom a pritom si užite párty. Zdroj: sunsystem.sk 

Aby ste sa nestresovali z toho, že je jedlo na grile pripečené alebo vysušené, je dôležité sa zamerať na výber toho správneho grilu. V dnešnej dobe kvôli pohodliu čoraz viac ľudí preferuje plynové grily. Tie sú však veľké a nedokážu ochutiť jedlo tak, ako dym kvalitného dreveného uhlia v keramickom grile.
Medzi najkvalitnejšie grily na drevené uhlie patria tzv. „grill egg“, čiže grily tvaru vajíčka, ktoré najlepšie udržiavajú teplotu a rozpálené palivo. Niektoré recepty, ktoré sú naozaj delikátne, sú priam závislé od vône páleného dreva.
Veľkou výhodou grilov na drevené uhlie je údenie a nezabudnuteľná vôňa rozpáleného uhlia. Pre ešte lepšiu arómu grilovaného pokrmu, môžete použiť napríklad aj piliny z ovocného stromu

najrecepty pripravte sa na letnu grilovacku aby vas nic neprekvapilo 5 Obrázok: Nie je nič lepšie ako voňavý, vyúdený losos

 

Údenie na grile ovocnými pilinami

Medzi najobľúbenejšie ovocné drevo na údenie sa používa čerešňové. Znalci údenia si pochvaľujú tiež napríklad drevo slivkové, z jablone alebo hrušky. Neodporúča sa však používať drevo z marhúľ alebo broskýň.

Ovocné drevo je vhodné na údenie kuraťa, morky, bravčového mäsa alebo na mäkké syry. Piliny z hrušky sa hodia aj na rybie mäso, ovocné drevo sa neodporúča na hovädzie mäso. Pre dobré dochutenie tohto mäsa je ideálne použiť napríklad buk alebo dub.

 

Reklamný článok