Konvektomat je špeciálne zariadenie, ktoré kombinuje vlastnosti parnej a teplovzdušnej rúry. Prevádzka je riadená elektronicky a je možné nastaviť samostatne teplotu a vlhkosť pri varení a pečení. Výhody konvektomatu sa odrážajú aj na kvalite aj chuti jedla.
Skúste si pripraviť napríklad chutného amura v pikantnom pivnom cestičku. Po tejto pochúťke sa budú oblizovať aj najväčší labužníci. Amur je biela ryba podobná ako kapor, no vyznačuje sa jemnejšou chuťou, takže vyžaduje viac korenia a ako väčšina sladkovodných rýb aj viac soli.
Amura zbavíme šupín a nakrájame na silné podkovy s hrúbkou približne 3 cm. Pripravíme si pivné cestíčko.
Potrebujeme:
- 1 vajce
- 1 dcl svetlého piva
- 1 lyžica sladkej papriky
- 1 lyžička štipľavej papriky alebo chilli
- 1 lyžička rozmarínu
- 1 lyžička rasce
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžička olivového oleja
- 1 lyžica solamylu na mäso
- 3 lyžice hladkej múky
Všetky ingrediencie dobre rozmiešame metličkou tak, aby sa vytvorila hustejšia zmes. V prípade potreby pridáme múku navyše.
Podkovy z amura dobre osušíme, trochu osolíme, poprášime hladkou múkou a naložíme do cestíčka. Môžeme nechať odležať, ale nie je to nutné.
Konvektomat nastavíme nasledovne:
- 13 minút s predohrevom na 210 °C a 0 % vlhkosti + ventilátor na odvetrávanie nadbytočnej pary
- Na ihlu 75 °C na 180 °C a 0 % vlhkosti + ventilátor
Pred spustením konvektomatu vložíme grilovací rošt natretý masťou, aby sa predhrial spolu s konvektomatom. Po rozohriati rozložíme podkovy z amura na rošt a zhora polejeme zvyškom pivného cestíčka. Ihlu na meranie teploty zapichneme tak, aby čo najväčšia časť bola v mäse.
Spolu s podkovami môžeme na sieti pripravovať aj prílohu, napríklad krokety.