Konvektomat je špeciálne zariadenie, ktoré kombinuje vlastnosti parnej a teplovzdušnej rúry. Prevádzka je riadená elektronicky a je možné nastaviť samostatne teplotu a vlhkosť pri varení a pečení. Výhody konvektomatu sa odrážajú aj na kvalite aj chuti jedla.

konvektomat amur basta

Skúste si pripraviť napríklad chutného amura v pikantnom pivnom cestičku. Po tejto pochúťke sa budú oblizovať aj najväčší labužníci. Amur je biela ryba podobná ako kapor, no vyznačuje sa jemnejšou chuťou, takže vyžaduje viac korenia a ako väčšina sladkovodných rýb aj viac soli.

Amura zbavíme šupín a nakrájame na silné podkovy s hrúbkou približne 3 cm. Pripravíme si pivné cestíčko.

Potrebujeme:

  •     1 vajce
  •     1 dcl svetlého piva
  •     1 lyžica sladkej papriky
  •     1 lyžička štipľavej papriky alebo chilli
  •     1 lyžička rozmarínu
  •     1 lyžička rasce
  •     2 lyžičky soli
  •     1 lyžička olivového oleja
  •     1 lyžica solamylu na mäso
  •     3 lyžice hladkej múky

Všetky ingrediencie dobre rozmiešame metličkou tak, aby sa vytvorila hustejšia zmes. V prípade potreby pridáme múku navyše.

Podkovy z amura dobre osušíme, trochu osolíme, poprášime hladkou múkou a naložíme do cestíčka. Môžeme nechať odležať, ale nie je to nutné.

Konvektomat nastavíme nasledovne:

  1. 13 minút s predohrevom na 210 °C a 0 % vlhkosti + ventilátor na odvetrávanie nadbytočnej pary
  2. Na ihlu 75 °C na 180 °C a 0 % vlhkosti + ventilátor

Pred spustením konvektomatu vložíme grilovací rošt natretý masťou, aby sa predhrial spolu s konvektomatom. Po rozohriati rozložíme podkovy z amura na rošt a zhora polejeme zvyškom pivného cestíčka. Ihlu na meranie teploty zapichneme tak, aby čo najväčšia časť bola v mäse.

Spolu s podkovami môžeme na sieti pripravovať aj prílohu, napríklad krokety.