pecene gastany 300Gaštany sú ozajstné dary jesene. Ako deti sme z nich tvorili v škole rôzne postavičky či zvieratká, no doma v kuchyni sa z nich robili iné pochúťky. Z jedlého gaštana si môžete pripraviť chutný krém, pyré alebo si ich len tak upiecť.


Samozrejme treba rozlišovať aký druh gaštanu nájdeme. Existuje Pagaštan konský alebo inak sa mu tiež hovorí aj divý gaštan. nájdeme ho kdekoľvek vo voľnej prírode. Gaštan jedlý už nie je taký rozšírený, no jeho plody sa dajú skvele použiť v kuchyni.

Liečivé účinky Gaštanu jedlého

Jedlé gaštany obsahujú množstvo prospešných látok, vitamínov, napríklad vitamín B, E, K a obsahujú aj vysoký podiel vitamínu C. V gaštane nájdete aj minerály, zinok, železo, horčík, fosfor, vápnik či draslík. Plody gaštanov majú pozitívny vplyv na vlasy, kožu, žalúdok, srdce, mozog. Podporujete tým trávenie a keďže neobsahujú glukózu, sodík ani lepok, gaštany sú vhodné aj pre celiatikov. Pomáhajú posilňovať imunitu.

Gaštan sa často využíva aj v liečiteľstve formou mastí, obladov a podobne. Obklady z popučených gaštanov pomáhajú pri hemoroidoch, popáleninách, jazvách, ekzémoch a najmä boľavých kĺboch.

Nemáte poblízku Jedlý gaštan? Nevadí, môžete si ho kúpiť aj v obchode či na trhu. Ako si vyberať gaštany?

Ak si gaštany kupujete v obchode, vyberajte len tie, ktoré sú na dotyk pevné a pekne sfarbené do tmavohneda s pevnou nepoškodenou šupkou. Nemali by mať žiadne škvrny, odreniny či ranky, do ktorých by sa rýchlo dostala pleseň. Určite si ich pozrite zblízka, či nie sú prevŕtané škodcami. Mali by mať príjemne vôňu.

 

Vyskúšajte - pečené gaštany

Predhrejte rúru na teplotu 200°C.
Nakrojené gaštany (nenakrojené majú tendenciu vybuchovať v rúre) naukladajte v jednej vrstve na plech tak, aby medzi nimi zostalo dosť miesta na prúdenie vzduchu. Pečte cca 15 až 20 minút podľa veľkosti plodov.

Tip: Pred pečením môžete dať gaštany poležať do vody na pár hodín. Tento úkon robíme už pri starších gaštanoch. Pri čerstvo nazbieraných netreba.

Zdroj foto: pixabay.com