rcervena kapusta 350Jeseň je obdobím, kedy zberáme všetku úrodu z polí. Jednou skvelou zeleninou je aj kapusta. Netreba zabúdať na to že tieto doma vypestované jablká, tekvice, červená repa, kapusta či už biela alebo červená sú plné vitamínov a iných zdraviu prospešných látok, ktoré by sme mali využiť vo svoj prospech.

Mnohokrát si to ani neuvedomujeme, ale zdravá strava najviac ovplyvňuje naše fyzické, ale aj psychické zdravie. V listoch červenej kapusty sa nachádzajú antioxidanty a antokyány – látky, ktoré sú nositeľmi farebnosti ovocia a zeleniny. Tieto látky urýchľujú hojenie rán, odbúravajú tuky a chránia naše cievy pred účinkami cholesterolu. Okrem toho nájdeme v červenej kapuste radu ďalších cenných látok, ktoré napomáhajú celkovému zdraviu organizmu.


Červená kapusta a jej výhody:

  • Vhodná pre ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom – pomáha znižovať vysoký tlak, posilňovať cievy a zvyšovať ich pružnosť.
  • Červená šťava z kapusty má silné antioxidačné a čistiace účinky
  • Pravidelné konzumovanie šťavy z červenej kapusty znižuje riziko rakoviny
  • Phtoncidy, ktoré vo veľkej miere obsahuje červená kapusta, sú známe svojou schopnosťou bojovať proti pľúcnym ochoreniam. V minulosti napríklad aj proti tuberkulóze.
  • Červená kapusta urýchľuje metabolizmus a tým aj lepšie spaľovanie tukov.
  • Napomáha obnoviť trávenie a prečisťuje črevá.
  • Vhodná na posilnenie imunity, pri štiepiacich nechtoch či kožných problémoch.

Vďaka antioxidantom a pravidelnej konzumácii napríklad šťavy z červenej kapusty vám zaručí svieži vzhľad, zdravé vlasy a nechty a taktiež perfektné trávenie. Môžete ju kombinovať aj s inými druhmi zeleniny a tak prispieť k prežitiu jesene bez chrípky a prechladnutia.

 

Dusená červená kapusta - Príprava:

Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na oleji do sklovita. Pridáme rascu, chvíľu miešame, aby vznikla aróma, pridáme kryštálový cukor, trošku povaríme a nakoniec pridáme nakrájanú červenú kapustu, bobkový list, soľ a podlejeme octom, kvôli uchovaniu farby. Dusíme cca 40 minút a podľa chuti môžeme ešte na konci pridať ocot.
 
Zdroj foto: pixapay.com