Jeseň je obdobím, kedy zberáme všetku úrodu z polí. Jednou skvelou zeleninou je aj kapusta. Netreba zabúdať na to že tieto doma vypestované jablká, tekvice, červená repa, kapusta či už biela alebo červená sú plné vitamínov a iných zdraviu prospešných látok, ktoré by sme mali využiť vo svoj prospech.
Mnohokrát si to ani neuvedomujeme, ale zdravá strava najviac ovplyvňuje naše fyzické, ale aj psychické zdravie. V listoch červenej kapusty sa nachádzajú antioxidanty a antokyány – látky, ktoré sú nositeľmi farebnosti ovocia a zeleniny. Tieto látky urýchľujú hojenie rán, odbúravajú tuky a chránia naše cievy pred účinkami cholesterolu. Okrem toho nájdeme v červenej kapuste radu ďalších cenných látok, ktoré napomáhajú celkovému zdraviu organizmu.
Červená kapusta a jej výhody:
- Vhodná pre ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom – pomáha znižovať vysoký tlak, posilňovať cievy a zvyšovať ich pružnosť.
- Červená šťava z kapusty má silné antioxidačné a čistiace účinky
- Pravidelné konzumovanie šťavy z červenej kapusty znižuje riziko rakoviny
- Phtoncidy, ktoré vo veľkej miere obsahuje červená kapusta, sú známe svojou schopnosťou bojovať proti pľúcnym ochoreniam. V minulosti napríklad aj proti tuberkulóze.
- Červená kapusta urýchľuje metabolizmus a tým aj lepšie spaľovanie tukov.
- Napomáha obnoviť trávenie a prečisťuje črevá.
- Vhodná na posilnenie imunity, pri štiepiacich nechtoch či kožných problémoch.
Vďaka antioxidantom a pravidelnej konzumácii napríklad šťavy z červenej kapusty vám zaručí svieži vzhľad, zdravé vlasy a nechty a taktiež perfektné trávenie. Môžete ju kombinovať aj s inými druhmi zeleniny a tak prispieť k prežitiu jesene bez chrípky a prechladnutia.