Croasanty sladké, alebo slané
Ľahký
Celkom lacný

Výborné pečivko či už na raňajky alebo ako príloha k jedlám, šalátom...

Ingrediencie

Pre 1 Osoba(y)

Suroviny

  • 600 g hladkej múky
  • 0.5 l mlieka
  • 150 g droždia
  • 10 g soli
  • 30 g masla
  • 2 ks vajcia
  • 60 g práškového cukru

Tuková kocka

  • 400 g masla
  • trocha hladkej múk

Croasanty sladké, alebo slané - príprava

    V mise rozmiešame droždie s trochou vlažného mlieka (nerobíme kvások), pridáme hladkú múku, soľ, mäkké maslo, cukor, vajcia. Všetko dobre premiesime a pridáme podľa potreby mlieko. Cesto má mať tuhšiu konzistenciu.

    Vypracujeme tukovú kocku.

    Cesto vyvaľkáme do obdĺžnika, tukovú kocku položíme doprostred a preložíme cez ňu cesto.

    Potom ho rozvaľkáme na obdĺžnik a preložíme na 3x. Tento postup zopakujeme 3x.
    Po poslednom preložení necháme 1 hodinu odpočinúť v chladničke.
    Náplň môžeme použiť sladkú (čokoláda), alebo slanú (oravská slaninka).

    Cesto vyvaľkáme na hrúbku 2,5 až 3 mm a vykrojíme z neho väčšie trojuholníky.
    Do stredu položíme náplň a zrolujeme na croasanty.

    Dáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Necháme podkysnúť a potrieme rozšľahaným vajíčkom.

    Pečieme pri teplote 220 C až 230 C asi 10 minút.
Top