500 g lasagní ,
800 g čerstvých húb ,
400 ml omáčky,
olivový olej ,
maslo ,
soľ ,
čierne mleté korenie ,
postrúhaný parmezán
Omáčka:
600 ml mlieka ,
2 PL maizeny ,
2 PL masla ,
soľ ,
strúhaný muškátový oriešok ,
čierne mleté korenie ,
200 ml smotany na varenie ,
80 g postrúhaného syra
Jesenné lasagne - príprava
Pripravíme si omáčku.
Maizenu rozmiešame s troškou mlieka na hladký krém bez hrčiek.
Krém zmiešame so zvyškom mlieka, soľou, korením
a muškátovým orieškom.
V hrnci roztopíme maslo a zalejeme ho pripravenou omáčkou.
Za stáleho miešania všetko povaríme 3 minúty.
Omáčku necháme trošku vychladnúť, potom do nej vmiešame smotanu a postrúhaný syr.
Podľa chuti osolíme a okoreníme.
Očistené huby pokrájame na plátky a opečieme ich
na olivovom oleji domäkka, dochutíme soľou.
Zapekaciu misku vymastíme maslom.
Dno polejeme trochou pripravenej omáčky a uložíme na ňu prvú vrstvu cestovín.
Na každú vrstvu cestovín rozdelíme časť húb a salsy tak, aby každá vrstva bola ňou pokrytá, ale neplávala v nej.
Poslednú vrstvu lasagní polejeme iba salsou a bohato posypeme postrúhaným parmezánom.
Na zvýraznenie chuti môžeme na vrchnú vrstvu rozdeliť i pár maslových vločiek.
Pripravené lasagne pečieme približne 25 až 35 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.
Hotové cestoviny vyberieme a necháme aspoň 10 minút odstáť, kým ich budeme krájať.