Brokolicový (zeleninový) koláč
375 g múky, 1 balenie droždia, 4 lyžice olivového oleja, soľ, 500 g brokolice, 200 g oravskej slaniny, 500 g mrkvy, 2 kusy feniklu, 1 pór, 1 kaleráb, 400 g mlieka, 200 g koreneného taveného syra, 6 vajec, mleté biele korenie, muškátový oriešok, tuk a múku do formy, 100 g strúhaného syra.

Brokolicový (zeleninový) koláč - príprava

    Do misky preosejeme múku a droždie.
    Pridáme 2 dl vlažnej vody, olej a 1 ,5 lyžičky soli a vymiešame hladké cesto.
    Zakryjeme a necháme asi 30 minút kysnúť.
    Zatiaľ nakrájame slaninu na malé kocky, rozpálime v rajničke a odstavíme.
    Očistenú mrkvu a nakrájame na plátky.
    Brokolicu rozdelíme na ružičky a odstránime listy.
    Stopku ružičiek olúpeme a všetko umyjeme.
    Fenikel zbavíme drevnatých a zvädnutých častí, hlavičky umyjeme a nakrájame na plátky.
    Pór zbavíme zvädnutých listov, nakrájame na kolieska a preperieme.
    Olúpeme kaleráb a nakrájame ho na kolieska a tak rozštvrtíme.
    Zeleninu sparíme v dostatočnom množstve vody, potom prudko schladíme a necháme odkvapkať.
    Ohrejeme mlieko, rozpustíme v ňom tavený syr a schladíme až bude zmes vlažná.
    Pridáme slaninu a vajce, všetko premiešame a ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
    Cesto znovu premiešame.
    Plech ľahko vymastíme a posypeme ho múkou, vyvaľkáme na ňom cesto, okraje vytiahneme.
    Na cesto dáme pripravenú zeleninu a prelejeme mliečnou zmesou.
    Plech zakryjeme alobalom.
    Pečieme v rúre predhriatej na 200 oC asi 45 minút, odstránime alobal a koláč posypeme strúhaným syrom.
Top