3 PL mlieka,
3 vajcia,
1 a ½ ČL vanilínového cukru,
150 g hladkej múky (alebo kukuričnej),
150 g kryštálového cukru,
¾ ČL kypriaceho prášku do pečiva,
½ ČL soli,
1 PL citrónovej kôry,
180 g zmäknutého masla,
Citrónový sirup: 75 g práškového cukru,
60 ml citrónovej šťavy
Citrónový koláč - príprava
Rúru zohrejeme na 170°C. V miske rozmiešame vajcia
s mliekom a vanilínovým cukrom.
Vo väčšej nádobe dobre premiešame suché prísady (vrátane citrónovej kôry, prípadne maku).
Pridáme maslo, ½ vaječnej zmesi a pomaly rozmiešame. Postupne pridáme zvyšnú vaječnú zmes a zvyšujeme rýchlosť šľahania.
Cesto vylejeme do vymastenej a pomúčenej formy (môžu byť aj malé formičky, príp. mafiny) a pečieme asi 45 minút.
Po 20 minútach môžeme vrch zakryť papierom na pečenie, aby nestmavol.
Ku koncu pečenia spravíme test špajľou, či je koláč dobre prepečený aj v strede.
Sirup: V panvici zohrievame citrónovú šťavu a cukor, kým sa cukor nerozpustí.
Len čo vyberieme koláč z rúry, popicháme ho špajľou a polejeme ½ citrónového sirupu.
Necháme 10 minút vychladnúť, potom preklopíme na iný plech a zvyškom sirupu polejeme opačnú stranu.
Ak sme upiekli malé koláčiky, polejeme aj boky. Takto upečený koláč sa dá uskladniť dlhšie ako neobliaty.