Sedmohradský tokáň
1 kg hovädzieho mäsa, 2 červené cibule, 100 g údenej slaniny, 60 g bravčovej masti, 200 ml bieleho vína, 300 ml kyslej smotany, múka, soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, nové korenie, bobkový list, 2 strúčiky cesnaku, šťava z polovice citróna, 1 lyžička plnotučnej horčice, vodu

Sedmohradský tokáň - príprava

    Údenú slaninu nakrájame na kocky, v bravčovej masti ich dozlatista opečieme.
    Pridáme nadrobno nakrájanú červenú cibuľu, rozdrvený cesnak, posypeme ich mletou červenou paprikou, pridáme korenie a krátko spolu podusíme.
    Potom prisypeme mäso nakrájané na pol centimetra široké pásiky, prudko ho opečieme, zalejeme asi 400 ml vody a 100 ml bieleho vína a na miernom ohni dusíme pod pokrievkou, kým mäso nezmäkne.
    Šťavu zahustíme kyslou smotanou, do ktorej sme zamiešali múku, a dochutíme horčicou a citrónovou šťavou.
    Podávame s dusenou ryžou, špagetami, žemľovou knedľou alebo kukuričnou kašou.
Top